StoryEditor

Samosprávy v okolí atómok sa cítia ohrozené

20.03.2003, 23:00

Združenie miest a obcí regiónu Jaslovské Bohunice požiadalo Radu obrany štátu o úplné vylúčenie preletov civilných a vojenských lietadiel v minimálne 5-kilometrovom pásme okolo areálov jadrových elektrární. Súčasné obmedzenie leteckej činnosti nad takýmito rizikovými územiami je podľa starostov a primátorov nedostatočné a vytvára permanentné riziko vzniku jadrovej havárie. Predseda združenia Peter Ryška zdôvodňuje ich požiadavky extrémne vysokou koncentráciou jadrových zariadení, jadrového paliva i rádioaktívneho odpadu v tejto mimoriadne husto osídlenej oblasti Slovenska. Ohrozené je pritom nielen bezprostredné okolie atómky, ale aj okolité okresy, kde sa nachádzajú chemické, petrochemické a farmaceutické prevádzky, množstvo priemyselných podnikov, cennej poľnohospodárskej pôdy, ako aj zariadení kúpeľného cestovného ruchu. V súčasnosti je letecká činnosť vylúčená vo výške do 1 200 metrov a v okruhu 4 km nad jadrovými elektrárňami. V ich blízkosti sa nachádza aj vysoká koncentrácia strategicky dôležitých podzemných i nadzemných energetických sietí.
Členovia združenia plánujú v najbližšom období vytvoriť občiansku bezpečnostnú komisiu, ktorá sa bude systematicky zaoberať dôsledkami činnosti jadrovo-energetických zariadení, bezpečnostnou situáciou i rozvojovými aktivitami v okolí atómovej elektrárne. "Povinnosťou samosprávy je dôsledne sledovať a ovplyvňovať proces prípravy a vyraďovania jadrového zariadenia, dbať na zmiernenie sociálnych a ekologických dôsledkov. Nízka úroveň príjmov obcí spôsobuje vážne problémy v koncepčnom prístupe k rozvojovým programom, ktoré je možné spolufinancovať s podporou fondov Phare, Ispa a Sapard," konštatuje predseda združenia. Záujmová organizácia participuje na činnosti Európskeho združenia sídiel jadrových zariadení, ktoré sa zaoberá problematikou samospráv nachádzajúcich sa v blízkosti jadrových elektrární. Pretrvávajúci systém rozdeľovania daní a poplatkov v SR výrazne poškodzuje práve obce a mestá v takýchto oblastiach. Ide najmä o pretrvávajúce environmentálne riziká, trvalé znehodnocovanie pozemkov a stavieb, ktorých trhová hodnota je podstatne nižšia ako v iných porovnateľných lokalitách.
Zatiaľ jedinou reálnou kompenzáciou zostáva miestny poplatok za umiestnenie jadrových zariadení, na ktorý samosprávam vznikol po prvýkrát nárok v tomto roku. Za každý štvorcový meter svojho katastra dostanú od 12 do 2 halierov, podľa zaradenia do príslušného pásma ohrozenia. Zákonný nárok vyplývajúci z novely zákona o miestnych poplatkoch si už uplatnilo všetkých 207 obcí ležiacich v okolí Jaslovských Bohuníc. Slovenské elektrárne im podľa hovorkyne Jany Kaplanovej postupne vyplatia 72 mil. Sk. Vyčlenené zdroje môžu starostovia a primátori použiť výlučne na ochranu života a zdravia obyvateľov a rozvojové projekty v oblasti životného prostredia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 08:53