StoryEditor

Čaplovič: Tabak a alkohol sú najrozšírenejšie drogy na Slovensku

16.11.2006, 16:05
Autor:
TASRTASR

Tabak a alkohol sú podľa vicepremiéra pre vedomostnú spoločnosť, európske záležitosti, ľudské práva a menšiny Dušana Čaploviča najrozšírenejšie drogy na Slovensku. Kabinet bude okrem boja proti užívaniu a šíreniu nelegálnych drog venovať veľkú pozornosť aj problému závislosti na týchto legálnych drogách, uviedol po dnešnom rokovaní výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog.
V oblasti drogovej problematiky si vláda stanovila päť priorít a riešenie závislosti na alkohole a tabaku je jednou z nich. Aktívne chce preto realizovať národný program na kontrolu tabaku a národný akčný program pre problémy s alkoholom na roky 2006 až 2010, ktorý dnes predložilo ministerstvo zdravotníctva. Materiál presne formuluje kľúčové problémy v tejto oblasti a je prioritne zameraný na mládež. Liečbe závislosti od alkoholu sa na Slovensku v roku 2005 podrobilo asi 9500 osôb, kým zo závislosti na nelegálnych drogách sa liečilo 2078 osôb, informoval šéf generálneho sekretariátu výboru Blažej Slabý.
Ďalšou prioritou sú programy v oblasti prevencie látkových aj nelátkových závislostí. Osobitnú pozornosť bude vláda venovať deťom a mládeži hlavne z pohľadu rastúcej hrozby takzvaných ľahkých drog, ako marihuana a extáza. "Vláda bude veľkú pozornosť venovať oblasti kultúrnych aktivít, športových aktivít, vzdelávacích aktivít, ktoré sú najlepšou aj najlacnejšou formou boja proti akejkoľvek drogovej závislosti v budúcnosti," zdôraznil Čaplovič.
Zvýšenú pozornosť chce kabinet venovať spoločenskej reintegrácii osôb, ktoré úspešne prešli liečbou drogovej závislosti. Pomoc by sa mala týkať hlavne hľadania práce, či bývania po ukončení liečby. Sústrediť sa plánuje aj na ohrozené skupiny, ako sú napríklad Rómovia, nezamestnaní, deti z detských domovov, či migranti z krajín s výrazným drogovým ohrozením, ako napríklad Balkán, Rusko, či Afganistan.
Vývoj drogovej problematiky na Slovensku Čaplovič považuje za štandardný v porovnaní s okolitými krajinami.
V súvislosti s postihom užívateľov marihuany vicepremiér pripustil, že isté zmeny môže priniesť plánovaná novelizácia Trestného zákona. Akékoľvek uvoľnenie v tejto oblasti však podľa neho treba veľmi zvažovať. Jemu osobne však napríklad holandský voľnejší model nie je príťažlivý. "Myslím si, že sa im to v priebehu desiatich pätnástich rokov vráti na ďaleko tvrdších drogách," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:38