StoryEditor

Výsledky testov ovzdušia pri požiari odoslali na preverenie do Nemecka

22.06.2006, 17:47
Autor:
TASRTASR

Kontrolné chemické laboratórium Civilnej ochrany v Nitre nenašlo pri požiari skladu chemikálií na Kopčianskej ulici v Petržalke zvýšené koncentrácie nebezpečných látok. Výsledky testov dnes odoslali na preverenie do Nemecka.
Podľa vedúceho nitrianskeho laboratória Miloša Kosíra sa zamerali na sledovanie ovzdušia v zástavbe. Pomocou troch špeciálnych prístrojov, avertoxmetra, plynového chromatografu a infračerveného analyzátoru, vyhodnocovali prítomnosť stoviek rôznych látok a plynov. "Zisťovali sme prípadné zvýšenie koncentrácií nebezpečných prvkov, pri ktorých by mohlo dôjsť k ohrozeniu obyvateľstva," uviedol dnes pre TASR Kosír. Nenamerali však prekročenie limitov. "Napríklad sme namerali 0,3 ppm tetrachlórmetánu, hoci na evakuáciu je limit 200 ppm tejto látky vo vzduchu," povedal Kosír. Ako podotkol, odobraté vzorky aj neskôr potvrdili správnosť prvých meraní, záchranári si tiež robili vlastné monitorovanie s rovnakým výsledkom. "Pre istotu sme odoslali vzorky na ďalšie preverenie do nemeckých laboratórií," uviedol.
Podľa Kosíra sa nedajú priamo v čase požiaru robiť merania na výskyt dioxínov, pretože tie vyžadujú dlhodobý odber vzoriek a vyhodnotenia v špeciálnom laboratóriu. "Tie látky, ktoré sa podľa našich informácií nachádzali v sklade, nám neindikovali vznik dioxínov," dodal Kosír. Odporúča však vykonať prieskum ich výskytu, hoci podľa neho nie je isté, či ho neovplyvní dlhoročná prevádzka fabrík v okolí.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:25