StoryEditor

Ceny emisií na burze stále stúpajú

11.04.2006, 00:00
V prvom štvrťroku tohto roka sa prostredníctvom Komoditnej burzy Bratislava zobchodovalo 450-tisíc ton emisií v hodnote asi 400 miliónov korún. "Toto obdobie hodnotíme veľmi pozitívne. Obchodovanie sa rozbehlo nad očakávanie dobre.

V prvom štvrťroku tohto roka sa prostredníctvom Komoditnej burzy Bratislava zobchodovalo 450-tisíc ton emisií v hodnote asi 400 miliónov korún. "Toto obdobie hodnotíme veľmi pozitívne. Obchodovanie sa rozbehlo nad očakávanie dobre. Najviac kupujú spoločnosti v Rakúsku, vo Švajčiarsku a v Nemecku," uviedol pre HN generálny sekretár burzy Ivan Poliačik. Emisie sa tak stali hlavnou komoditou, s ktorými burza obchoduje.
Ich cena odvíjajúca sa od situácie na zahraničných trhoch stále rastie. U nás sa momentálne pohybuje okolo 27 eur za jednu tonu (približne 1 010 korún). Niektorým podnikom sa preto oplatí odstaviť staré energetické prevádzky a za peniaze získané z predaja emisií inštalovať nové, ktoré budú vypúšťať menej oxidu uhličitého. Financie môžu využiť aj na iné investičné akcie. Ak im však potom budú emisné kvóty chýbať, musia si ich dokúpiť.

Zbierajú skúsenosti
"Burza je zárukou, že obchod sa uskutoční rýchlo, v priebehu niekoľkých dní. Predajcovia tak majú istotu, že za emisie dostanú toľko financií, ako sa dohodlo pri uzatváraní obchodu," tvrdia predstavitelia burzy. Každý predajca si pritom môže určiť vlastnú cenu. Keď je čo len trochu reálna, kupujúci sa určite nájde. Keďže sa však na komoditnej burze začalo s týmto artiklom obchodovať až koncom minulého roku, niektoré podniky boli v uplynulých mesiacoch ešte opatrné. Najprv predali len tisíc až dvetisíc ton, až po otestovaní funkčnosti systému obchodovania ponúkli viac.
Peter Šári zo spoločnosti WMJ company si myslí, že ročná kvóta 30,5 milióna ton, ktorú Slovensku pridelila Európska únia, bude asi podnikom stačiť. Upozorňuje však, že existujú firmy, ktoré vlani nešli na plnú kapacitu. "Preto sa môže stať, že v tomto roku budú potrebovať viac emisií ako minulý rok a budú musieť využiť aj kvóty na rok 2007," analyzuje situáciu Šári. Z toho dôvodu sa ešte nedá presne povedať, či ich bude v rokoch 2005 až 2007 dostatok. Pretože ide o prvé obchodovateľné obdobie v EÚ, mnohé podniky ešte len zbierajú skúsenosti.

Čakajú na valné zhromaždenia
Najväčšie množstvo emisií bolo predmetom transakcií od polovice februára do polovice marca - konštatuje konateľ spoločnosti Recost a podpredseda burzovej komory Ľubomír Chmelík. Pritom podniky na Slovensku ich spravidla len predávali a iba málo kupovali. "Pri najväčších obchodoch sa doteraz jednorazovo predalo 20- až 40-tisíc ton tejto komodity. V druhej polovici marca sa počet obchodov znížil. V podnikoch čakajú na valné zhromaždenia. Na nich sa má určiť aj to, koľko emisií firmy neskôr predajú," dopĺňa Chmelík.

Ceny na osemmesačnom maxime
Cena emisií sa dostala v Európe na osemmesačné maximum. Na parížskej burze Powernext, ktorá obchoduje s emisiami a elektrickou energiou, sa v piatok minulý týždeň uzavrela na 28,23 eura za tonu. Podľa Tomáša Dzurillu z pražskej spoločnosti Pravda Capital, ich ďalší vývoj sa nedá spoľahlivo predvídať. Závisí totiž od mnohých faktorov, napríklad od ceny ropy a plynu, ale aj vývoja počasia atď.
Podľa analytikov ceny klesnú po vstupe Poľska na trh s emisiami. Kedy to však bude, sa nedá ešte presne povedať. V najbližšom čase má Európska únia pripojiť poľský register emisných kvót na európsky. Čaká sa aj na schválenie poľskej národnej kvóty. Na Powernexte sa od 1. januára do 31. marca tohto roku zobchodovalo 5,92 milióna ton emisií v hodnote 152 miliónov eur (asi 5,68 miliardy korún).

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 06:02