StoryEditor

Deň po voľbách: KDH má Smer, SDKÚ neistotu

Už dnes je viac ako pravdepodobné, že po predčasných voľbách dostane šéf Smeru-sociálnej demokracie Robert Fico od prezidenta Ivana Gašparoviča šancu na zostavenie nového vládneho kabinetu. Vyplýva to z prieskumov verejnej mienky, ktorého dlhodobo favorizujú sociálnych demokratov.

Smer - KDH
Práve Smer má podľa politológa Miroslava Kusého najbližšie ku kresťanským demokratom, vládnu zostavu by mohlo doplniť aj Slobodné fórum pod vedením Zuzany Martinákovej. "Rysuje sa taká špekulácia, či práve nedávne kroky KDH neboli zámerom vytvoriť koalíciu s niekým iným ako s SDKÚ. Či im odchod z vládnej koalície nemal otvoriť cestu k najväčšiemu favoritovi volieb - Smeru," dodáva Kusý. Spoluprácu KDH a Smeru očakáva aj líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar. "Odchod KDH z vlády ma neprekvapil, v predvolebnom období sa chceli oddeliť od doterajšieho štýlu vládnutia." Naopak, SMK bude prípadnú povolebnú spoluprácu so sociálnymi demokratmi zvažovať. Kusý je presvedčený, že tomu bude brániť protimaďarská rétorika niektorých predstaviteľov Ficovej strany. Tak SMK, ako ani Smer-SD, však tento variant zatiaľ úplne nevylúčili.

Dzurindova únia v neistote
Na vládnu krízu najviac doplatilo SDKÚ. Ich povolebný koaličný partner je podľa politológov veľmi nejasný. V kuloároch donedávna rezonovalo presvedčenie, že Dzurindova únia má dohodu s ľudovou stranou. To sa podľa Kusého nepotvrdilo, keďže sám premiér uprednostnil predčasné voľby pred tichou podporou mečiarovcov.
Takáto spolupráca je neprijateľná aj podľa sociológa Pavla Haulíka. "Ak by sa objavila, tak až tesne pred blížiacim sa termínom volieb." SDKÚ má podľa Kusého jediné východisko - vrátiť sa k partnerstvu s KDH a SMK. "Napriek tomu, že práve nezhody SDKÚ a KDH so zmluvou o výhrade svedomia zapríčinili predčasné parlamentné voľby, niektorá strana by musela povoliť." Samotní kresťanskí demokrati vidia situáciu diametrálne odlišne. "Nevieme si predstaviť, ako by sme vôbec hľadali cestu k premiérovi po všetkých zavádzajúcich informáciách, ktoré vyslovil na našu adresu," tvrdí člen Predsedníctva KDH František Mikloško.
Predseda vlády a SDKÚ Mikuláš Dzurinda zopakoval, že KDH a SMK sú "stále najbližší prirodzení partneri".

Inšpirácia z Nemecka?
Z prostredia Smeru sa k nám dostali informácie, že v parlamente sa po voľbách chystá veľká spolupráca podobne ako v Nemecku. Ku koalícii sa má pridávať aj opozícia. Náš zdroj potvrdil, že Smer odmieta spolupracovať jedine s KSS a SNS. Aké sú šance jednotlivých strán uspieť vo voľbách? Haulík tvrdí, že strany ako KDH, SMK, KSS a SNS pri predčasných voľbách nezaznamenajú žiadnu zmenu, keďže majú stabilnú voličskú základňu. "Súčasná vládna kríza tieto strany nijako neovplyvnila." Voliči sa podľa neho neobrátia chrbtom ani KDH, napriek razantným krokom, ktoré strana urobila. "Má výrazne konzervatívnu politiku." Najväčší pohyb voličov podľa Haulíka nastane v SDKÚ, SF a ANO. "Dôjde k prelievaniu voličov medzi týmito stranami, keďže bojujú o toho istého voliča. Všetko bude záležať na ich predvolebnej kampani."

Ako by vyzeral nový parlament
Smer-SD - 36,8 %, 60 poslancov
ĽS-HZDS - 13,3 %, 22 poslancov
SDKÚ - 11,1%, 18 poslancov
SMK - 9,6 %, 16 poslancov
KDH - 9,1 %, 15 poslancov
Slobodné fórum - 6,6 %, 11 poslancov
SNS - 5,2 %, 8 poslancov
(Zdroj: januárový prieskum ÚVVM)

Koho chcú ľudia za premiéra
Robert Fico (predseda Smeru-SD) - 27,5 %
Zuzana Martináková (predsedníčka Slobodného fóra) - 7,9 %
Mikuláš Dzurinda (predseda SDKÚ) - 7,3 %
Vladimír Mečiar (predseda ĽS-HZDS) - 6,9 %
Béla Bugár (predseda SMK) - 4,5 %
Pavol Hrušovský (predseda KDH) - 3,3 %
Ján Slota (predseda SNS) - 3,1 %
Monika Beňová (podpredsedníčka Smeru-SD) - 2,8 %
(Zdroj: prieskum Dicio z konca decembra)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:06