StoryEditor

Japonsko chce rozšíriť vzťahy s eurázijskými krajinami

13.01.2007, 19:00
Autor:
TASRTASR
Rozširovanie diplomatických vzťahov Japonska a snaha o vytvorenie oblúku slobody a prosperity s krajinami eurázijského kontinentu je jedným z hlavných dôvodov príchodu japonského ministra zahraničných vecí Tara Asoa na Slovensko.

Rozširovanie diplomatických vzťahov Japonska a snaha o vytvorenie oblúku slobody a prosperity s krajinami vonkajšieho okraja eurázijského kontinentu je jedným z hlavných dôvodov príchodu japonského ministra zahraničných vecí Tara Asoa na Slovensko. Ide vôbec o prvú návštevu japonského šéfa diplomacie v našej krajine.
Na dnešnom stretnutí s premiérom Robertom Ficom Aso prezentoval záujem Japonska prehĺbiť kontakty aj s členskými štátmi EÚ a NATO. Ako na brífingu s novinármi povedal hovorca japonského ministra Micuo Sakaba, vzťahy s USA zostávajú pre ich diplomaciu kľúčové, ale pre riešenie bezpečnostnej situácie vo svete je dôležité spolupracovať aj s krajinami EÚ. Predseda slovenskej vlády sa na stretnutí vyjadril, že Slovensko by chcelo pritiahnuť viac investorov z krajín mimo Európy. Isté ťažkosti ekonomickej spolupráce vidí Fico v geografickej vzdialenosti Japonska, čo ale nie je podľa premiérových slov neprekonateľným problémom.
Fico by si želal z japonskej strany viac investícií v oblasti technológií, avšak ako Sakaba uviedol, pre nich je kľúčové zlepšenie podnikateľského prostredia na Slovensku. Japonsko tiež predĺžilo oficiálnu rozvojovú pomoc na dostavbu diaľnice pri Bratislave, s ktorou sa začalo v roku 2003 a tento rok by mala byť dokončená. V roku 2007 to bude predstavovať približne 94 miliónov dolárov.
Japonsko oznámilo štvrtý pilier svojej zahraničnej politiky, teda takzvaného oblúku slobody a prosperity s krajinami východnej Európy a stredovýchodnej Ázie, založený na spoločných hodnotách demokracie, slobody a ekonomickej prosperity v novembri minulého roka. Slovensko je jednou z krajín, kde boli tieto diplomatické zámery prezentované. Pred Bratislavou minister Aso navštívil Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko. Po 2. svetovej vojne sa táto východoázijská krajina v rámci zahraničnej politiky orientovala predovšetkým na vytvorenie bezpečnostnej aliancie s USA, zohrávanie dôležitej úlohy v rámci OSN a na utváranie dobrých vzťahov s ázijskými štátmi.
Taro Aso sa v sobotu 13. januára stretne so svojím rezortným kolegom Jánom Kubišom. Keďže Slovensko je momentálne predsedajúcou krajinou V4, jednou z tém rokovaní bude možnosť užšej spolupráce v rámci tohto priestoru, a to v oblasti obchodnej, turistickej aj ekonomickej.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 12:28