StoryEditor

SDKÚ-DS: Za kandidatúrou Čiča na sudcu ÚS SR je Smer

05.09.2006, 12:46
Autor:
SITASITA

Pri kandidatúre na sudcov Ústavného súdu (ÚS) SR by mala nad politickými nomináciami dominovať odbornosť. Na dnešnej tlačovej besede to v súvislosti s voľbou kandidátov na ústavného sudcu, ktorá Národnú radu SR čaká počas tejto schôdze, uviedla poslankyňa za SDKÚ-DS Lucia Žitňanská. Pripomenula, že parlament sa dve uvoľnené miesta sudcov ÚS pokúša obsadiť už takmer dva roky. Poslanec SDKÚ-DS Peter Miššík k aktuálnej voľbe kandidátov na sudcu ÚS, na ktorú sú dvaja nominanti - Milan Čič a Jozef Vanca, uviedol, že kandidatúra Milana Čiča je politická. "Kandidatúru kancelára prezidenta SR Čiča predložili síce Slovenská akadémia vied a Univerzita Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, avšak my za týmto vidíme politickú nomináciu Smeru," konštatoval Miššík na tlačovej besede. Uviedol, že predpokladajú, že Čič je zrejmým kandidátom na predsedu Ústavného súdu. "Bolo by to po prvýkrát v dejinách Slovenskej republiky, keď všetky najvyššie ústavné funkcie - to znamená: prezidenta, predsedu vlády, predsedu parlamentu a predsedu ústavného súdu by vlastne ovládla jedna politická strana," dodal Miššík.
Podľa Žitňanskej si zároveň treba uvedomiť, že v krátkom období má navrhnúť NR SR prezidentovi 14 kandidátov na sedem uvoľnených miest ústavných sudcov. Pôjde o predsedu Ústavného súdu a šesť sudcov ÚS, ktorým sa končí funkčné obdobie v januári. Pôjde teda o voľbu väčšiny sudcov ÚS, siedmich z 13, čo podľa Žitňanskej ovplyvní chod ÚS na 12 rokov dopredu.
Žitňanská víta pondelkovú dohodu Ústavnoprávneho výboru NR SR, že kandidatúry sudcov ÚS by v budúcnosti preberal verejne. "Chceli by sme pozývať kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR na akési verejné vypočutie, aby mohli verejne prezentovať svoje predstavy o pôsobení na ústavnom súde," dodala.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:49