StoryEditor

Šátek skončil, podľa Palka nezvládol funkciu

Jeden z najbližších spolupracovníkov ministra vnútra Vladimíra Palka - Jozef Šátek - už nie je riaditeľom Úradu boja proti korupcii (ÚBPK). Z tohto postu ho včera Palko nečakane odvolal. "Spôsoboval konfliktné vzťahy a napätie vo vedení Policajného zboru," vyhlásil Palko o Šátekovi, ktorého pritom ešte vlani on sám navrhoval povýšiť do hodnosti generála.

Čo sa stalo? Podľa ministra Šátek vyvolával "kompetenčné spory a zákulisné ťahy", ktoré boli namierené proti iným funkcionárom polície. "Vznikla atmosféra, že niektoré útvary Policajného zboru (PZ) by si začali navzájom sťažovať prácu a pôsobiť proti sebe," dodal Palko s tým, že Šátek nezvládol funkciu z ľudskej stránky. Ten na odvolanie z funkcie reagovať odmietol. "Dovidenia," povedal nám do telefónu a zložil.

Vedenie polície mlčí
Bližšie dôvody, prečo musel Šátek odísť, vedenie rezortu tají. Palko nepovažuje za potrebné, aby "sme to rozoberali do detailu". Odvolanie nechcel komentovať ani policajný prezident Anton Kulich. "Minister sa rozhodol, je to jeho rozhodnutie," povedal pre HN. Podľa neoficiálnych informácií z prostredia polície spory, o ktorých sa zmienil Palko, mali panovať medzi Šátekovým ÚBPK a Úradom boja proti organizovanému zločinu, ktorému šéfuje policajný viceprezident Jaroslav Spišiak. Kameňom úrazu mohla byť napríklad finančná polícia a otázka, pod ktorý zo spomínaných úradov má patriť. "Nebudem to nijako komentovať," reagoval Spišiak pre HN.

Ležal niekomu v žalúdku?
Minister Palko a vedenie polície budú dnes Šátekove odvolanie vysvetľovať poslancom výboru pre obranu a bezpečnosť. Jeho predseda Robert Kaliňák (Smer) si myslí, že Šátek musel odísť preto, že činnosť jeho úradu mohla byť viacerým politickým stranám nepohodlná. "Mnohým politickým kruhom jeho práca ležala v žalúdku," povedal. Situácia v polícii podľa neho nebola pokojná, informácie, ktoré mal, však odchodu Šáteka nenasvedčovali.
"Bol to blesk z jasného neba," reagoval predseda SMK Béla Bugár. On sám minulý rok vyhlásil, že ak by mal byť Šátek odvolaný, v jeho strane by začali diskusiu o zotrvaní vo vládnej koalícii... Na margo tohto vyhlásenia Bugár teraz povedal, že by to platilo len v prípade, ak by bol Šátek odvolaný na základe politického tlaku. "Zatiaľ nemám informácie, že by tu došlo k takejto situácii," dodal. On sám si včera u Palka (KDH) preveroval dôvody odvolania. Ako podotkol, zdá sa, že to boli kompetenčné spory týkajúce sa napríklad finančnej polície.

Prišlo to neskoro...
Predseda poslaneckého klubu SDKÚ Milan Hort tvrdí, že k odvolaniu Šáteka - z hľadiska zvyšovania kvality polície - prišlo neskoro. V tejto súvislosti upozornil, že v kauze "skupinka" boli názory Šáteka veľmi blízke názorom bývalého šéfa Národného bezpečnostného úradu Jána Mojžiša. Odvolanie Šáteka preto považuje za dodatočné nepriame potvrdenie správnosti konania predsedu vlády Mikuláša Dzurindu, ktorý inicioval odvolanie Mojžiša z funkcie. Mojžiš i Šátek mali byť podľa zoznamu (ktorý vtedy zverejnil poslanec Kaliňák) členmi tzv. skupinky, ktorá podľa premiéra škodí štátu.
Podľa nezávislého poslanca Ladislava Polku sa Šátekovým odchodom skončila "ďalšia etapa vojny v polícii, v ktorej vyhrali vyšší funkcionári prezídia PZ". Naopak, bývalý minister vnútra Ivan Šimko tvrdí, že nejde o pokračovanie vojny v polícii. "V čase, keď som nastúpil do kresla ministra, Jozefa Šáteka som nechal vo funkcii," spomína na prvé obdobie konfliktu medzi policajnými štruktúrami. Takzvaná "vojna policajtov" sa začala v roku 2001 a vyvrcholila odchodom ministra vnútra Ladislava Pittnera, Jána Piptu (policajného prezidenta) či Antona Rázgu (šéfa inšpekcie).

Berú na vedomie
Predseda ANO Pavol Rusko Palkove rozhodnutie nechcel komentovať. Podpredseda liberálov Jirko Malchárek tvrdí: "Je to v kompetencii ministra vnútra, v koalícii sa o tom nehovorilo a ANO to berie na vedomie," Na pripomienku, že predseda ANO bol predmetom záujmu Šátekovho tímu (údajné vydieranie podnikateľa Mojžiša - poznámka red.), vyhlásil, že ANO rešpektuje nezávislosť orgánov činných v trestnom konaní a nebude ho komentovať.
Podpredseda výboru pre obranu a bezpečnosť Roman Vavrík (SDKÚ) vylučuje, že by Palkove rozhodnutie mohlo nejako súvisieť s tým, že na pôde Koaličnej rady koncom minulého roka otvorili otázku vyšetrovania niektorých politických káuz, ktoré rieši ÚBPK. Vavrík zdôraznil, že ak sa aj koalícia niekedy zaoberala pokračovaním vyšetrovania niektorých káuz, určite sa Šátekovou osobou nezaoberala. "Spájať tieto veci je absolútne neprístojné."
Podľa ministerstva vnútra bude ÚBPK dočasne viesť doterajší Šátekov zástupca Július Molnár. Ten na otázku HN, ako hodnotí činnosť úradu pod vedením bývalého šéfa Šáteka, povedal: "Nemôžem si osvojiť akékoľvek hodnotenie tohto úradu." To podľa neho prináleží len vedeniu polície.
Minister Palko sa včera po odvolaní Šáteka stretol aj s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a šéfom špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom. Požiadal ich, aby dohliadli na všetky citlivé kauzy, ktoré ÚBPK vyšetroval alebo vyšetruje - vrátane prípadu nákupu vozidiel Opel pre ministerstvo vnútra. "Minister vnútra tak urobil preto, aby vylúčil akúkoľvek možnosť zasahovania alebo ovplyvňovania vyšetrovania," uviedol pre HN Palkov hovorca Boris Ažaltovič.
Minister sa včera stretol aj s generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a šéfom špeciálnej prokuratúry Dušanom Kováčikom. Požiadal ich, aby dohliadli na všetky citlivé kauzy, ktoré ÚBPK vyšetroval alebo vyšetruje.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 00:50