StoryEditor

Sedem pracovníkov Správy TANAP-u žiada odstúpenie riaditeľa

23.04.2007, 19:10
Autor:
TASRTASR

Odstúpenie riaditeľa Správy TANAP-u požaduje v otvorenom liste sedem odborných pracovníkov tejto organizácie. Ako dôvod uvádzajú "ťažbu v Tichej a Kôprovej doline, ktorá bola za bývalého vedenia nemysliteľná".
Kritizujú nového riaditeľa, že mení koncepciu organizácie, že sa mu v krátkom čase od nástupu do funkcie podarilo "zničiť dlhoročné úsilie odborných pracovníkov, ktorí sa snažili o vytvorenie koncepcie národného parku v súlade s medzinárodnými kritériami a odporúčaniami svetovej organizácie na ochranu prírody (IUCN)".
Ako ďalej uvádzajú, v týchto dňoch sa objavujú návrhy stredísk cestovného ruchu a nových zjazdových tratí, ktoré sa majú realizovať v národnom parku a v tatranských prírodných rezerváciách s najvyšším stupňom ochrany. Obviňujú riaditeľa, že podľahol tlaku ťažbárskej a developerskej loby, nesplnil sľuby, a preto ho žiadajú, aby odstúpil.
V reakcii na výzvu riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko konštatoval, že ide o revanš, keďže traja z pracovníkov, ktorí ju podpísali, dostali kárne napomenutie za porušenie pracovnej disciplíny, jedna je na materskej dovolenke a ďalší dlhodobo v USA. "Správa TANAP-u má 36 pracovníkov. Výzvu podpísalo 7 a jej obsah mi veľmi pripomína tú, ktorú som dostal minulý týždeň od náčelníka Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Nie je žiaduce, aby tretí sektor riadil štátnu ochranu prírody," konštatoval riaditeľ. Zdôraznil, že v otázke Tichej a Kôprovej doliny je verejnosť dezinformovaná. Bez zásahu tam zostáva viac ako 90 percent územia, ktoré je v 5. stupni ochrany.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 22:57