StoryEditor

Slovensko v poklese úmrtí na kardiovaskulárne problémy výrazne zaostáva za EÚ

06.10.2006, 16:51
Autor:
TASRTASR

Na Slovensku počas posledných rokov prišlo k miernemu poklesu úmrtnosti na srdcovocievne ochorenia. Napriek tomuto priaznivému trendu naša krajina výrazne zaostáva za ostatnými štátmi Európskej únie, skonštatovali to odborníci na 11. výročnom kongrese Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS).
Pokiaľ na Slovensku v roku 2002 zaregistrovali 283 úmrtí na 100 tisíc obyvateľov na kardiovaskulárne problémy, v EÚ to bolo len 106 úmrtí. Írsko za predchádzajúcich 15 rokov zaznamenalo dokonca 47 percent pokles úmrtnosti. Lepšie ako my sú na tom podľa odborníkov aj Česká republika, Poľsko a Maďarsko.
Potešujúce je, že klesla úmrtnosť na infarkt myokardu - v priebehu pätnástich rokov o vyše tri percentá. "Je to spôsobené aj tým, že sa zlepšili zdravotné výkony zavedením troch kardiovaskulárnych centier," ozrejmil situáciu na tlačovej konferencii prezident SKS Gabriel Kamenský.
K hlavným rizikovým faktorom, ktoré sa podieľajú na vzniku srdcovocievnych ochorení je nedostatok pohybu, fajčenie, prejedanie sa, vysoký krvný tlak a cholesterol, ako aj pribúdanie na hmotnosti. "Alarmujúce je, že len jedenásť percent slovenskej populácie nemá žiaden rizikový faktor", upozornil Kamenský. Podľa Kamenského s pribúdajúcim vekom sa zvyšuje aj cholesterol, krvný tlak a telesná váha. V skupine 45 až 64 ročných je podľa výskumov iba 2,7 percenta bezrizikových osôb.
Slovenská kardiologická spoločnosť pripravuje Národný preventívny kardiovaskulárny program, ktorý ešte musí schváliť vláda. "Tá predchádzajúca ho len vzala na vedomie, dúfam, že tá súčasná ho schváli. Len po jeho schválení to bude záväzný materiál," uviedol Kamenský. Jeho cieľom je zvýšiť osvetu medzi širokou verejnosťou v oblasti primárnej aj sekundárnej prevencii srdcovocievnych ochorení.
Kongres pokračuje v sobotu ďalšími prednáškami od slovenských ako aj zahraničných lekárov. Verejnosť si pred Istropolisom môže dať naďalej zadarmo zmerať krvný tlak a hladinu cholesterolu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:49