StoryEditor

Sitno za 800 miliónov. Vysielačky súťaž nepotrebovali

08.03.2006, 23:00
Takmer 800 miliónov korún. Toľko zarobí francúzska spoločnosť EADS Secure Networks na dokončení rádiokomunikačnej siete Sitno, ktorá umožní policajtom komunikáciu cez vysielačky. Lukratívnu zákazku získala firma priamo - bez verejnej súťaže.

Takmer 800 miliónov korún. Toľko zarobí francúzska spoločnosť EADS Secure Networks na dokončení rádiokomunikačnej siete Sitno, ktorá umožní policajtom komunikáciu cez vysielačky. Lukratívnu zákazku získala firma priamo - bez verejnej súťaže. "Prvoradým dôvodom na využitie tejto metódy je odborná schopnosť a pripravenosť spoločnosti EADS dokončiť budovanie siete, ktorú dodávala už v minulosti. Navyše ide v prípade Sitna podľa francúzskych zákonov o vojenský materiál a na jeho dodávku pre náš rezort dalo francúzske ministerstvo obrany súhlas len tejto firme," vysvetlila Zuzana Kmeťová z komunikačného odboru rezortu vnútra. Dodala, že ministerstvo postupovalo aj na základe auditu a množstva znaleckých posudkov. Podľa prezidentky Transparency International Slovensko Emílie Sičákovej-Beblavej si by si taká vysoká suma zaslúžila transparentnú metódu verejnej súťaže.

Náhodný termín?
Zmluvu podpísal rezort s EADS ešte za ministrovania Vladimíra Palka 31. januára tohto roka, teda len deň predtým, ako vstúpil do platnosti nový zákon o verejnom obstarávaní. Podľa neho by už o plánovanom priamom zadaním museli Úrad pre verejné obstarávanie informovať dva týždne vopred. "Keď nám takto náhodne sedia termíny, navodzuje to dojem, že podpis tejto zmluvy nebol úplne v poriadku," hodnotí šéf parlamentného brannobezpečnostného výboru Robert Kaliňák. Podpredseda úradu Rudolf Kulman tvrdí, že ak by prišlo oznámenie o priamom zadaní v takejto vysokej sume, úrad by zvažoval kontrolu, či boli splnené všetky zákonné podmienky na využitie tejto najmenej transparentnej metódy verejného obstarávania. Kontrola ešte nie je vylúčená. Svoj ďalší postup totiž zvažuje firma MCST, ktorá sa tiež podieľala na budovaní Sitna. "V tejto chvíli nemáme dostatok informácií ani o podpísanej zmluve a ani o tom, ako bude ministerstvo postupovať v otázke vyrovnania našich oprávnených pohľadávok, preto to zatiaľ nemáme dôvod riešiť konfrontačne. Ak takéto informácie budeme mať, zvážime svoj ďalší postup, pričom nie je vylúčené ani podanie podnetu na úrad," zdôraznil predseda predstavenstva spoločnosti Štefan Sládeček. Dodal, že aj jeho firma sa zaujímala o dokončenie siete.

Ministerstvo bude platiť
Megaprojekt Sitno stál doteraz viac ako štyri miliardy korún a je jedným z nevyhnutných opatrení pred vstupom Slovenska do schengenského priestoru. Hoci sa sieť buduje už od polovice 90. rokov, dokončená je len v štyroch krajoch. Na budovanie siete sa chce pozrieť aj Kaliňák. "Je to dlhodobo problematická vec. Preveríme, do akej miery bolo efektívne riešiť jeho dokončenie takouto cestou." Upozornil, že aj po voľbách bude možné prehodnotiť zmluvu. "V rezorte vnútra bolo viacero vecí, ktoré nevyzerali celkom zákonne a korektne, skôr tam niekedy bolo cítiť svojvôľu." MCST a rezort vnútra majú medzi sebou aj ďalšie nedoriešené záležitosti. Firma totiž podľa Sládečka musela od pôvodného projektu Sitna odstúpiť, lebo ministerstvo si neplnilo svoje záväzky. "To, čo vieme fakturačne vyčísliť ako nevyrovnané, je približne 30 miliónov korún," zdôraznil Sládeček.

ÚVO už kontroluje priame zadania
Rezort vnútra sa kontrole priamych zadaní pravdepodobne nevyhne. "Na úrad totiž prišlo už približne 30 oznámení o plánovanom uzavretí zmlúv touto metódou a z nich sme vybrali asi desať vecí, na ktoré sa bližšie pozrie kontrola," avizuje Kulman. Jedno z tých oznámení, ktoré úrad pravdepodobne bude kontrolovať, je aj nákup europasov za vyše 50 miliónov korún bez verejnej súťaže. Kontrola by sa mala pozrieť aj na plánované zmluvy rezortov obrany a výstavby.

Ako sa budovalo Sitno
- 19. 3. 1997 bol podpísaný oficiálny protokol, potvrdzujúci výber spoločnosti Matra Communications za dodávateľa rádiokomunikačnej siete Sitno.
- Systém sa prakticky buduje už od roku 1998.
- Hotový mal byť do konca roka 1999.
- Nestihol sa upravený termín do konca júna 2000.
- Ešte bývalý minister vnútra Ivan Šimko žiadal dokončenie systému do konca roku 2003.
- Na slovensko-ukrajinskej hranici by podľa najnovších plánov malo byť Sitno dokončené už o sedem mesiacov.
- Celá sieť by mala byť plne funkčná najneskôr do konca novembra 2007.
- Zatiaľ sú do Sitna v skúšobnej prevádzke zapojení policajti, hasiči, záchranári a civilná ochrana, neskôr by sa mali pripojiť ďalšie zložky Integrovaného záchranného systému a niektorých užívateľov z rezortu obrany a SIS.
Zdroj: MV SR/HN

01 - Modified: 2003-02-17 22:20:52 - Feat.: 0 - Title: Foto vydania HN - 18. 2. 2003
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:47