StoryEditor

Štátne nemocnice: zadlžovanie pokračuje

12.07.2005, 00:00
Zníženie počtu zamestnancov. Menej postelí a ich lepšie využitie. Nižšie náklady pri minimálne vyrovnanom hospodárení. A to všetko pri zachovaní dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Tieto zmeny by mala priniesť reštrukturalizácia doposiaľ stratových nemocníc, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva.

Zníženie počtu zamestnancov. Menej postelí a ich lepšie využitie. Nižšie náklady, pri minimálne vyrovnanom hospodárení. A to všetko pri zachovaní dostupnosti a kvality zdravotnej starostlivosti. Tieto zmeny by mala priniesť reštrukturalizácia doposiaľ stratových nemocníc, ktoré patria pod ministerstvo zdravotníctva (MZ). Ich dlhy dosahujú výšku niekoľkých miliárd korún. Ozdravné opatrenia si vyžiadala plánovaná transformácia nemocníc na akciové spoločnosti. Tá by mala prebehnúť s čo najnižšou stratou, v ideálnom prípade s vyrovnaným hospodárením, najneskôr do konca roka 2006. Problémom by však mohli byť nové dlhy, ktoré vzniknú v tomto roku. "Ministerstvo sa zatiaľ jednoznačne nepostavilo k tomu, ako ich vyriešiť," poznamenal riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (NsP) Bratislava Valerián Potičný.
Prepúšťať už nebudú
Podľa rezortu z 21 nemocníc tucet v tomto roku dlhy netvorí. "Vlani bola najzadlženejšia Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici - zhruba 600 miliónov korún," uviedol hovorca MZ Karol Farkašovský. "Najväčšiu časť tvoria poplatky z omeškania z rokov 1996 až 1998, prevádzkový dlh je 16 - 18 miliónov," povedal riaditeľ tejto nemocnice Róbert Rusnák. Ako dodal, po reštrukturalizácii by sa mali zachovať tzv. prioritné oddelenia, ostatné by sa mali odštátniť. Nemocnica s ďalším hromadným prepúšťaním nepočíta a na akciovú spoločnosť by sa mala transformovať v apríli budúceho roka.
K zlučovaniu nemocníc došlo aj v Trenčianskom kraji. A hoci sa do trenčianskej nemocnice začlenilo zariadenie v Trenčianskych Tepliciach už pred štyrmi rokmi, sťahovali sa až teraz. "Zostali tam už len neštátne ambulancie, objekt sa pripravuje na predaj," uviedol pre HN riaditeľ NsP Trenčín Pavol Sedláček. Počas dvanástich rokov podľa neho klesol počet pracovníkov z 2 500 na 1 380 a počet postelí sa znížil z 1 200 na 980. Napriek tomu dlh nemocnice rastie mesačne asi o 5 miliónov korún.
Zostanú všetky
Zásadná zmena však nastala v koncepcii šiestich zlúčených bratislavských nemocníc, ktoré majú podľa MZ v tomto roku dlhy najvyššie. Podľa najnovšieho návrhu sa zachovajú štyri pracoviská v Ružinove, na Kramároch, v Petržalke a Starom Meste. "V spolupráci s VÚC a mestom by sa z nemocníc v Pezinku a Podunajských Biskupiciach mali stať neziskové organizácie," uviedol Potičný. Pôvodne totiž mali byť zrušené a namiesto nich malo vzniknúť tisíc nových lôžok. Odštátniť by sa mali aj ďalšie vybrané pracoviská a laboratóriá. Do roku 2009 by mal počet zamestnancov Fakultnej NsP Bratislava klesnúť z 5 613 na 3 900 a počet lôžok z 3 500 na 2 710. "Ich využiteľnosť by mala vzrásť z dnešných 70 percent na približne 82,4 percenta," dodal. Potičný zdôraznil, že v prípade Mickiewiczovej a Kramárov si náklady na rekonštrukciu vyžiadajú 2,2 miliardy korún. Vlani skončila nemocnica s reálnou stratou 960 miliónov korún. V tomto roku sa strata odhaduje na 780 miliónov Sk.

Znižovanie počtu zamestnancov v bratislavských nemocniciach do r. 2009
 

súčasný stav

optimalizovaný stav

Ružinov 877 675
Petržalka 653 570
Staré mesto 485 372
Kramáre 668 453
Podunajské Biskupice 329 275
Pezinok 488 365
Zdroj: FNsP Bratislava

Typ zamestnancov

súčasný stav

optimalizovaný stav

ročná fluktuácia

lekári 876 682 15%
zdravotné sestry 2 255 1 681 25%
Zdroj: FNsP Bratislava

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 09:35