StoryEditor

Lekárnici poukazujú na protizákonnosť posvätenú štátom

01.08.2003, 00:00
Na Slovensku existujú protizákonné reťazcov lekární, za ktorými je údajne podnikateľ a honorárny konzul afrického štátu Burkina Faso E. K.

Na Slovensku existujú protizákonné reťazcov lekární, za ktorými je údajne podnikateľ a honorárny konzul afrického štátu Burkina Faso E. K. Ako uviedol prezident Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) PharmDr. Peter Mihálik, tento konateľ či vlastník päťdesiatich spoločností sídliacich prevažne na rovnakej adrese v Novom Meste nad Váhom, zosnoval a riadil reťazec verejných lekární prostredníctvom právnických osôb. Sídlili v obchodných centrách, v super- a hypermarketoch. Pretože legislatíva SR umožňuje otvárať lekárne len lekárnikom - fyzickým osobám, nastrčil do nich "majiteľov", ktorých riadil prostredníctvom tzv. gestorov. Spolu s inými osobami viacerých členov SLeK vydieral, zastrašoval a dával fyzicky inzultovať, aby zmenili negatívne vyjadrenia komory k otváraniu nových lekární v regiónoch Trenčín, Žilina, Nitra, Bratislava, Košice a Prešov. Nastrčení lekárnici, ktorí sa podľa SLeK pred vyšetrovateľmi priznali, sa potom na verejnosti prezentovali ako obete, ktorým SLeK bráni otvárať nové lekárne a dali na ňu podnet na Protimonopolný úrad (PMÚ) SR. Napriek tomu, že SLeK upozornila na nečestnosť ich praktík a PMÚ v minulosti konštatoval, že sieť lekární sa môže regulovať v súčinnosti so SLeK, zakázal jej v tomto prípade uplatňovať smernicu o demografických a geografických kritériách. A hoci lekárnici nie sú podnikatelia, ale poskytovatelia zdravotnej starostlivosti a liek nie je tovarom bežnej spotreby, komoru navyše pokutoval aj pre bránenie v hospodárskej súťaži. Podobne podľa P. Mihálika reagovalo aj ministerstvo zdravotníctva. Ignorovalo upozornenia SLeK a hoci podľa zákona je súčasťou povolenia na otvorenie lekárne aj pozitívne vyjadrenie SLeK, nabádalo VÚC hodnotiť negatívne rozhodnutia komory ako pozitívne.
Komora, ktorej členom sa skupina osnovateľov lekárenských reťazcov asi v 20 prípadoch vyhrážala, pokúšala sa vydierať, podplácať, poškodzovala ich majetok, a jej viceprezidenta Dr. Jána Valjana aj fyzicky napadla. Komora podá trestné oznámenie na podnikateľov, ktorí sú do prípadu zapletení. Chce dosiahnuť zlikvidovanie protiprávne otvorených lekární a voči nastrčeným majiteľom začne disciplinárne konanie. V snahe preniknúť do ekonomiky lekární, aby ich ovládli a zlikvidovali, podľa SLeK používajú podobné praktiky aj ďalšie farmaceutické distribučné spoločnosti a ich úsiliu podľa jej predstaviteľov prospejú aj nedávno schválené či v súčasnosti predložené návrhy zdravotníckych zákonov. "Odstraňujú akýkoľvek vplyv stavovských organizácií a znamenajú návrat k centrálnemu riadeniu ministerstiev a vlády," uviedol P. Mihálik a viceprezident J. Valjan pripomenul, že naposledy komory zrušila komunistická vláda v roku 1948.

Poplatky vytvárajú chaos

Okrem nesúhlasu s oficiálnym uplatňovaním protizákonnosti v SR má SLeK výhrady aj proti nedávnym i pripravovaným legislatívnym zmenám. Nevíta, napríklad, zavedenie poplatkov, lebo rezort nereformujú, ale vnášajú doň chaos. Má výhrady proti znižovaniu hodnoty úroku z omeškania v prípade platieb zdravotných poisťovní z 0,1 na 0,01 %, lebo ich stimuluje neplatiť v lehote splatnosti. Je proti tomu, aby nemocničné lekárne poskytovali služby ambulantným pacientom. Za sporné pokladá kompetencie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, ktoré by mali nahrádzať kompetencie súdov, VÚC i stavovských organizácií. Upozorňuje, že v návrhu absentujú garancie štátu za záväzky zaniknutých zdravotných poisťovní, za spornú pokladá aj transformáciu poisťovní na akciové spoločnosti, pretože tie sú zamerané na zisk.

Zákonné ustanovenia:

- Lekáreň je zdravotnícke zariadenie, lekárnik je zdravotnícky pracovník.
- Liek nie je "tovarom" bežnej spotreby a je regulovaný osobitnými zákonmi. 
- Krajský úrad môže povoliť poskytovanie lekárenskej starostlivosti len lekárnikovi - fyzickej osobe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 03:00