StoryEditor

Lintner: Tóth a Fronc už asi nebudú aktívne spolupracovať

08.04.2005, 16:55
Autor:
TASRTASR

Štátny tajomník rezortu školstva František Tóth a minister školstva (MŠ) Martin Fronc už pravdepodobne do konca volebného obdobia nebudú aktívne spolupracovať. Myslí si to podpredseda ANO Ľubomír Lintner.
"Ide o nesúlad z hľadiska odborného prístupu," povedal dnes Lintner pre TASR na margo sporov medzi Tóthom a Froncom. Podľa podpredsedu aliancie veci, s ktorými ich štátny tajomník vystupoval k téme školského zákona, minister a jeho skupina, ktorú neskôr vytvoril, vôbec neakceptovali a do zákona zapracovali iba vlastné názory. Tóth, ktorý vo štvrtok kritizoval návrh školského zákona, má pritom iné predstavy o jeho obsahu. Lintner pripomenul, že nejde o spor dvoch osôb, ale o iné videnie problémov v oblasti školstva medzi KDH a ANO. Otázku o možnej výmene na poste ministra školstva označil za predčasnú.
Podľa Lintnera téma školstva bude aj predvolebnou agendou, a bude len na ľuďoch, ako posúdia postoje KDH a ANO k charakteru školstva.
Na Koaličnej rade by sa strany mali dohodnúť na mechanizme spolupráce do konca volebného obdobia tak, aby to neohrozovalo politickú stabilitu koalície a funkčnosť rezortu, naznačil Lintner. V súvislosti s komunikáciou s KDH považuje za škodu, že kresťanskí demokrati odmietli dvojstranné rokovania s liberálmi, ktorí s nimi chceli prediskutovať problémy v školstve.
František Tóth prvýkrát verejne kritizoval prácu ministerstva školstva na tlačovej konferencii ANO 6. marca. Konštatoval vtedy, že sa nenapĺňajú programové vyhlásenia vlády v oblasti obsahovej reformy vzdelávania, prijímania žiakov na stredné školy bez prijímacích skúšok a širšej aplikácie systémov vzdelávacích poukazov.
V podobnej situácii sa v minulosti ocitol bývalý minister obrany Ján Sitek. Ten mal otvorené spory so svojím štátnym tajomníkom Jozefom Gajdošom počas druhej vlády Vladimíra Mečiara v rokoch 1994 až 1998. "Štátny tajomník v tom období viackrát zmenil rozhodnutie ministerstva v mojej neprítomnosti, takže to bola trochu iná situácia, než v súčasnosti na MŠ," povedal pre TASR Sitek. Zodpovednosť za rezort nesie podľa neho minister a to by mal rešpektovať aj štátny tajomník.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 06:02