StoryEditor

Tiene nad dotáciami na cestovný ruch

24.11.2005, 23:00
Vyše 58 miliónov korún použil rezort hospodárstva v rozpore so zákonom. Zistil to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Peniaze investoval rezort v roku 2004 do projektov na rozvoj cestovného ruchu. Problém vznikol pri uzatváraní zmluvy so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou, ktorej ministerstvo peniaze zverilo. Nebolo v nej jasne stanovené, ako sa môže narábať s prípadnými príjmami z týchto prostriedkov (úroky či výnosy), ktoré by mali byť príjmom štátneho rozpočtu.

Vyše 58 miliónov korún použil rezort hospodárstva v rozpore so zákonom. Zistil to Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Peniaze investoval rezort v roku 2004 do projektov na rozvoj cestovného ruchu. Problém vznikol pri uzatváraní zmluvy so Slovenskou záručnou a rozvojovou bankou, ktorej ministerstvo peniaze zverilo. Nebolo v nej jasne stanovené, ako sa môže narábať s prípadnými príjmami z týchto prostriedkov (úroky či výnosy), ktoré by mali byť príjmom štátneho rozpočtu. "Toto opatrenie slúži na to, aby ten, kto dostane prostriedky z rozpočtu na realizáciu, nezarobil na úrokoch, kým peniaze skutočne použije," vysvetlil hovorca NKÚ Peter Tábory. Keďže príjmy neboli pripísané na účet ministerstva, NKÚ to označil za porušenie zákona o rozpočtových pravidlách. Takýmto spôsobom bol ukrátený aj štátny rozpočet. Oficiálne stanovisko banky znie: tieto peniaze u nás neležia bez použitia. "Časť výnosov na základe zmluvy po odrátaní našich nákladov reinvestujeme späť do fondu na podporu cestovného ruchu na ďalšie príspevky žiadateľom."
Jozef Mach z ministerstva pripomína, že ešte v roku 2003 upozornili Správu finančnej kontroly Ministerstva financií SR, že banka neviedla prostriedky kapitoly rezortu na samostatnom bankovom účte. Ako Mach doplnil, aj preto nemohla kontrolná skupina určiť, či bol dodržaný účel čerpania a vyčísliť výšku výnosov. "V zmluve ani v jej dodatkoch nebola totiž určená podmienka zaväzujúca banku viesť tieto prostriedky na samostatnom účte," dodáva aj Tábory. Banka oponuje: nevedieme klientske účty, všetky peniaze sú teda na našich vnútorných účtoch a každá jedna koruna je evidovaná.
Kontrolóri napadli aj samotné poskytovanie finančnej pomoci. "Bolo to veľmi zdĺhavé. Od podania žiadosti až po pripísanie prostriedkov na účet príjemcu uplynul niekedy aj viac než rok, " prízvukuje Tábory. Podľa úradu zdĺhavé vybavovanie zapríčinilo neprehľadné odovzdávanie žiadostí z banky na ministerstvo, nedôsledná kontrola a nedodržiavanie časových lehôt. Väčšina financií išla na zasnežovanie, nákup vlekov, výstavbu penziónov a reštaurácie. Ciele, ktoré si ministerstvo stanovilo, sa však nepodarilo naplniť. Príklad? Rezort očakával, že sa vďaka investíciám podarí v roku 2004 zvýšiť počet pracovných miest v regióne o 500 v porovnaní s rokom 2003. Vzniklo ich len 308.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 07:27