StoryEditor

Exprezident Kováč vyzval na anulovanie privatizácie z rokov 1994 - 1998

06.06.2006, 13:42
Autor:
SITASITA
Zrušením nespravodlivej privatizácie by sa malo Fondu národného majetku vrátiť 220 mld. korún, ktoré môžu byť využité napríklad na dôchodkovú reformu.

Bývalý prezident Michal Kováč dnes vyzval politické strany, kandidujúce v predčasných parlamentných voľbách, aby sa jasne vyjadrili, nakoľko im záleží na spravodlivej spoločnosti. To je podľa neho možné dosiahnuť len prijatím ústavného zákona, ktorý zruší privatizáciu z obdobia druhej Mečiarovej vlády v rokoch 1994 až 1998 a zrušením tzv. Mečiarových amnestií, týkajúcich sa vraždy Róberta Remiáša, zavlečenia Michala Kováča mladšieho do Rakúska a marenia volieb a referenda. Bývalý prezident verí, že v novom parlamente sa nájde 90 statočných, aby sa krivda z minulosti napravila. Zrušením nespravodlivej privatizácie by sa malo Fondu národného majetku (FNM) vrátiť 220 mld. korún, ktoré môžu byť využité napríklad na dôchodkovú reformu.
"Hlavný problém v nemateriálnej sfére nášho spoločenského života sú prehry v zápase o spravodlivejšiu spoločnosť. Občania sú často presvedčení, že u nás nevládne spravodlivosť a zákon, ale peniaze. Prevláda všeobecná skepsa. Nesmieme pripustiť, aby sa udomácnil princíp, že účel svätí prostriedky. Musíme si byť vedomí, že bez zákona niet slobody a bez trestu a morálky niet spravodlivosti," zdôraznil M. Kováč na tlačovej besede v Bratislave. Jeho analýza privatizácie za druhej Mečiarovej vlády ukázala, že bola protiústavná a v rozpore so zákonmi. Pripomenul, že hŕstka ľudí sprivatizovala majetok v účtovnej hodnote 110 mld. korún, pričom zaň zaplatila 29 mld. Vláda síce dala preveriť privatizačné zmluvy, neprevzala ale politickú zodpovednosť za túto "rabovačku storočia", ktorá medzi občanmi spochybnila presvedčenie, že sa oplatí poctivo žiť.
Exprezident navrhuje, aby sa ústavným zákonom zrušili privatizačné zmluvy z tohto obdobia. Ak je privatizér ešte spoluvlastníkom, musel by vrátiť podnik alebo svoj podiel, ak ho medzitým predal, Fondu národného majetku by vrátil peniaze. Táto zodpovednosť by po prípadnej smrti privatizéra prechádzala na dedičov. Kováč zdôraznil, že do dnešných dní cíti ako vtedajšia hlava štátu morálnu zodpovednosť za to, čo sa v rokoch 1994 až 1998 odohrávalo. Keďže ani za uplynulých osem rokov sa niektoré kauzy neusporiadali, rozhodol sa prísť s iniciatívou, na konci ktorej má byť anulovanie nelegitímnej privatizácie a zrušenie Mečiarových amnestií. Tridsaťstranovú analýzu privatizácie poslal politickým stranám a médiám. Je možné si ju vyžiadať aj v Nadácii Michala Kováča na Štúrovej 6 v Bratislave.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:01