StoryEditor

Krajanom pridajú. Ich pomoc Slovensku nevidno

18.08.2006, 00:00
Americkí Poliaci otvorili otázku bezvízového styku do USA pre svojich krajanov. Česi žijúci v zahraničí vyzbierali milióny českých korún na obnovu domácich pamiatok.

Americkí Poliaci otvorili otázku bezvízového styku do USA pre svojich krajanov. Česi žijúci v zahraničí vyzbierali milióny českých korún na obnovu domácich pamiatok. Maďari zo zahraničia sa zúčastňujú na politickom živote a ovplyvňujú predvolebnú kampaň. O približne dvoch miliónoch Slovákov žijúcich v zahraničí počuť nie je.
Predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Vilma Prívarová pripúšťa, že slovenská loby zatiaľ nie je na takej úrovni, ako v iných krajinách. Vláda im napriek tomu zdvojnásobila množstvo peňazí, o ktoré sa môžu uchádzať cez grantový systém.

Keď dorastú a vyštudujú
Tento rok mohli čerpať takmer 20 miliónov korún, na budúci rok im kabinet odklepol 40 miliónov. "Je to investícia do budúcnosti," hovorí vicepremiér pre vedomostnú spoločnosť Dušan Čaplovič. Peniaze sú podľa neho určené na podporu vzdelávania, vedy a výskumu, médií a informácií. "Ak podporíme mladých ľudí v zahraničí vo vzdelávaní, dostanú sa na univerzity a odtiaľ do významných pozícií v cudzine, kde budú za nás lobovať." Slováci v zahraničí boli podľa Prívarovej aktívni v období, keď vznikala samostatná Slovenská republika. V súčasnosti podľa nej plnia významnú úlohu - sprevádzajú slovenských reprezentantov na zahraničných cestách. Čaplovič je zasa presvedčený, že mnoho našich lobistov je úzko naviazaných na americký Kongres, vďaka čomu nám pomáhali pri vstupe do NATO. Ďalší nás podľa neho dostali do európskych štruktúr.

Niečo za niečo
Slovenská loby však ani zďaleka nefunguje tak, ako poľská. Poliakom v Spojených štátoch (žije ich tam zhruba 10 miliónov) sa vďaka silnému tlaku na amerických kongresmanov podarilo docieliť, aby sa začali zaoberať témou bezvízového styku pre Poliakov. Nastavili podmienky tak, že z novoprijatých členských krajín EÚ ich spĺňalo jedine Poľsko. Momentálne sú na najlepšej ceste, aby im americké orgány cestu bez víz schválili. Varšava sa svojim krajanom na oplátku odvďačuje dokonalým servisom - existuje špeciálna televízia a rozhlasová stanica pre Poliakov vo svete.

Chceli ešte viac
Prívarová pripomína, že slovenskí krajania potrebujú peniaze od štátu na opravu schátraných budov krajanských spolkov, ale aj interiérov, či na učebnice do škôl. Tvrdí, že ani suma, ktorú im vláda schválila, nemusí stačiť. "Požiadavky zahraničných Slovákov sa ročne blížia k 60 miliónom korún." S vysokými požiadavkami zahraničných Slovákov má skúsenosti aj poslanec KDH Daniel Lipšic, ktorý mal v minulej vláde na starosti túto oblasť. "Väčšinou som na vládu predkladal vyššie sumy, ale možnosti rozpočtu nás nepustili." Súčasná vláda, na to zjavne má, o čom svedčí Čaplovičov postoj. "Vždy sme hovorili, že pokiaľ na to budú prostriedky, budeme chcieť pomôcť zahraničným menšinám." Lipšic poznamenal, že pokiaľ sa zvýšila pomoc, je dôležité, aby peniaze šli predovšetkým mladým ľuďom.

Na čo napríklad dostávali naši krajania peniaze:
- Poľsko: Dokončovacie stavebné práce v Dome slovenskej kultúry v Kvacíne - milión korún
- Kanada: Náklady na krajanský týždenník - 300-tisíc korún
- Nemecko: Pocta sv. Metodovi, výroba a inštalácia pamätnej tabule - 220-tisíc korún
- Česko: Medzinárodný festival slovenského folklóru Jánošíkov dukát 2005 - 150-tisíc korún
- Maďarsko: Jazykový tábor pre výhercov slovenských spievaniek a veršovačiek - 105-tisíc korún
Zdroj: Úrad pre zahraničných Slovákov

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:20