StoryEditor

Cesta cez Rakúsko bola priechodnejšia

20.05.2005, 00:00
Poslanci amnestie, ktoré mnohí označujú prívlastkom "nemorálne", zrušiť odmietli.

Kresťanskí demokrati opäť raz oprášili jednu z najsilnejších tém svojej agendy -- zrušenie tzv. Mečiarových amnestií. Tých amnestií, ktoré zavreli dvere za kauzou, ktorá na Slovensko a jej štátne orgány vrhla tieň pochybností o stave demokracie a práva.
Opäť sa hovorí o zavlečení exprezidentovho syna. No len chvíľu -- prípad zasa zapadne prachom. Poslanci totiž amnestie, ktoré mnohí označujú prívlastkom "nemorálne", zrušiť odmietli.
Ani štvrtý pokus o ich prelomenie teda nebol úspešný. A sotva s ním KDH niekedy uspeje. Veď táto ich iniciatíva sa tiahne už dvomi volebnými obdobiami. Dvomi vládnymi, ale aj opozičnými zoskupeniami, ktoré dávajú kresťanským demokratom už po niekoľkýkrát tú istú odpoveď: amnestie sú a musia ostať nedotknuteľné. V tejto dileme práva s morálkou vyhráva názor, že amnestie sú nezvrátiteľným aktom a trestnosť skutku, ktorá vďaka nim zanikla, sa obnoviť nedá.
V tejto súvislosti zaujímavo vyznieva "priznanie" KDH, že prípad zavlečenia Michala Kováča mladšieho bolo možné trestnoprávne dotiahnuť v susednom Rakúsku, kde sa v auguste 1995 exprezidentov syn proti svojej vôli ocitol v kufri auta. Stačilo vraj podať u našich južných susedov, kde Mečiarove amnestie neplatia, trestné oznámenie. Prečo tak nekonali? "Slovensko si musí samo vyriešiť tento problém, ak sa má na ceste demokracie niekam pohnúť," vysvetľuje najskúsenejší z poslancov KDH František Mikloško. S týmto argumentom by sa za normálnych okolností hádam nikto neodvážil polemizovať. V svetle opakujúcich sa neúspechov s ústavným zákonom o zrušení Mečiarových amnestií však vyznieva skôr ako fráza. Veď kresťanským demokratom muselo byť už po prvých pokusoch zrejmé, že získať 90 poslaneckých hlasov bude sotva niekedy reálne.
Nejde tu teda skutočne iba o získavanie politických bodov, o snahu zapáčiť sa voličom ako neúnavní bojovníci za spravodlivosť a vytváranie priestoru na kritiku tých, ktorí majú iný právny názor? Núka sa teda otázka, či nebolo predsa len zodpovednejšie podať v Rakúsku trestné oznámenie. Dnes je už zrejmé, že táto cesta k spravodlivosti by bola priechodnejšia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 12:34