StoryEditor

Sociálne štipendiá dostane viac detí

06.11.2005, 23:00
Vyše 458 miliónov korún. Toľko by už na budúci rok malo ísť na sociálne štipendiá žiakov základných škôl, pomôcky a obedy. Pravidlá by sa totiž mali zmeniť. Štipendiá dostanú nielen deti, ktorých rodiny poberajú dávky v hmotnej núdzi, ale aj žiaci, ktorých rodičia pracujú.

Vyše 458 miliónov korún. Toľko by už na budúci rok malo ísť na sociálne štipendiá žiakov základných škôl, pomôcky a obedy. Pravidlá by sa totiž mali zmeniť. Štipendiá dostanú nielen deti, ktorých rodiny poberajú dávky v hmotnej núdzi, ale aj žiaci, ktorých rodičia pracujú. "Podmienka je však rovnaká, príjem rodiny musí byť nižší ako úroveň životného minima," spresnil hovorca rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny Martin Danko. Štipendiá by tak malo dostať ďalších 60-tisíc detí. Hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR Katarína Belická pripomína, že tento rok dostávalo štipendiá približne 20-tisíc detí. Doteraz stáli asi 58 miliónov.
Štipendiá deti dostávajú rok a vyplácajú sa raz mesačne. Ich výška závisí od prospechu žiaka v predchádzajúcom polroku. Peniaze dostávajú rodičia. "Prax ukázala, že tieto dotácie sú využívané a prospievajú k zlepšeniu prospechu a dochádzky," zdôraznil Danko. Zmeniť by sa mali aj pravidlá, podľa ktorých dostávajú školy dotácie na pomôcky aj obedy. Dnes je podmienkou 70 percent detí v hmotnej núdzi, od budúceho roka bude stačiť polovica. Minister školstva Martin Fronc pripomenul, že Poberanie týchto dotácií a štipendií si vyžaduje úzku spoluprácu so školou. Tá musí poskytnúť údaje a zabezpečiť obedy aj pomôcky. "Už na vláde som upozornil ministerku práce, že by sa to vyplácanie dotácií a štipendií nemalo diať na úkor učiteľov." Froncovi sa viacero pedagógov sťažovalo, že im spolu s dávkami pribudla agenda, ktorá školy neúmerne zaťažuje. Ministrovi dáva za pravdu aj riaditeľ Základnej školy Juraja Sklenára v Letanovciach, Marián Slimák. "Táto byrokracia nás veľmi zaťažuje. Zvládame to, ale s odretými ušami." Riaditeľka Základnej školy na Komenského ulici v Sobranciach Eva Pappová dodáva, že sa učiteľom nakopilo množstvo práce, ktorú len tak-tak zvládajú. "Nie každý rodič príde vtedy, keď peniaze vyplácame a musíme sa im prispôsobovať."
Pappová síce štipendiá víta, ale zároveň upozorňuje: "Problém je, ak sa začne boj o známky. Rodičia môžu povedať, buď dáte môjmu dieťaťu jednotku, alebo ho dám na inú školu." Existuje riešenie, podľa nej všetkých žiakov v hmotnej núdzi evidujú pracovné úrady. "Na základe našich podkladov by posielali peniaze na účet rodičom a učitelia by sa mohli venovať pedagogickej práci." Danko zdôraznil, že ministerstvo plánuje vyplácanie štipendií a dávok zjednodušiť.

Sociálne štipendiá na základných školách
1.
500 Sk mesačne pre žiaka, ak v poslednom školskom polroku dosiahol priemerný prospech najviac 1,5
2. 300 Sk mesačne pre žiaka, ak v poslednom školskom polroku dosiahol priemerný prospech najviac 2,5
3. 200 Sk mesačne pre žiaka, ak si v poslednom školskom polroku zlepšil priemerný prospech najmenej o 0,5 oproti predchádzajúcemu školskému roku
Zdroj: MPSVaR

Kam išlo v októbri najviac peňazí na štipendiá
Prešov: 1 510 200 Sk
Košice: 599 600 Sk
Trebišov: 451 100 Sk
Rimavská Sobota: 351 400 Sk
Nové Zámky: 348 600 Sk
Michalovce: 339 300 Sk
Zdroj: UPSVaR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:02