StoryEditor

Zámer redukcie lôžok je nekvalifikovaný a nezrealizovateľný

05.03.2007, 14:05
Autor:
TASRTASR
Za nekvalifikovaný označil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zámer vlády politickým rozhodnutím zredukovať konkrétne počty lôžok v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.

Za nekvalifikovaný označil predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda zámer vlády politickým rozhodnutím zredukovať konkrétne počty lôžok v zdravotníckych zariadeniach na Slovensku.
Správe ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča o pripravovanej reštrukturalizácii siete zdravotníckych zariadení, ktorú vzala vláda na vedomie 21. februára, vyčíta najmä absenciu metodiky, prostredníctvom ktorej mohlo vedenie rezortu dospieť ku konkrétnym číslam. Navrhované opatrenia nenájdu uplatnenie v praxi práve preto, že sú "direktívne a politicko-administratívne", uviedol dnes Dzurinda v Košiciach na stretnutí s novinármi.
Fakt, že vládny materiál hovorí o pridávaní lôžok v Bratislavskom kraji (+81) a naopak, najviac ich plánuje zrušiť v Prešovskom (-2062), Košickom (-1272) a Banskobystrickom (-959) kraji, je podľa Dzurindu dôkazom regionálnej necitlivosti. "Keby to písali odborníci, vedeli by, že ukazovatele zdravotnej spôsobilosti sú práve na východnom Slovensku horšie ako inde na Slovensku," konštatoval s poukázaním na tamojšiu vyššiu chorobnosť a nároky na ústavnú i neústavnú zdravotnú starostlivosť.
Dzurinda však pripustil, že na Slovensku je nadbytok lôžok. Jedným z pripravovaných, ale už nezrealizovaných krokov zdravotníckej reformy jeho vlády bolo nariadenie o minimálnej zdravotníckej sieti. "Rozdiel medzi byrokratickou predstavou súčasnej vlády a našou je zásadný. My sme chceli, aby o tom, kde bude koľko lôžok, nerozhodoval úradník alebo politik, ale len kvalita a cena poskytovanej služby," zdôraznil.
Kroky súčasnej vlády v zdravotníctve označil za "návrat k bezútešnosti, ktorú sme zažívali 45 rokov" a za veľké omyly. Zrušenie 20 a 50 korunáčok podľa Dzurindu viedlo k opätovnému predĺženiu čakacích lehôt u lekárov a zároveň k výpadku v rozpočte. Zvýšené percento odvodov za poistencov štátu zo 4 na 5 percent platí iba do 30. apríla a potom budú podľa neho opäť chýbať prostriedky. Novelizáciu zákona o Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou označil za prostriedok pre politickú výmenu jeho vedenia, ktoré má chrániť zdravotnícke zariadenia a straníckych nominantov, ale nie práva pacientov. Problematický a neústavný sa črtá aj zámer direktívne pripoistiť poistencov štátu do štátnych zdravotných poisťovní.
Dzurinda priznal, že zdravotnícka reforma realizovaná počas jeho vlády nebola bezchybná ani dotiahnutá. Je ale presvedčený, že mala zmysel a koncept, ktorý bol v prospech pacienta, zdravotníkov i zdravotníckych zariadení. SDKÚ-DS chce preto ešte tento rok predstaviť verejnosti vlastnú alternatívu. "Veľmi mi záleží na tom, aby zdravotníctvo bolo na prvom mieste, aby sme prišli s ucelenou, komplexnou predstavou a projektom, ako by mala reforma zdravotníctva vyzerať," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 15:57