StoryEditor

Odborníci na nukleárnu medicínu diskutovali v Bratislave

26.09.2005, 11:01
Autor:
TASRTASR

Vyše tri a pol tisíca odborných vyšetrení uskutočnil Onkologický ústav sv. Alžbety v Bratislave na pozitrónovom emisnom tomografe za päť rokoch od jeho spustenia. Zariadenie je súčasťou Cyklotrónového centra SR. Na pracovisku tomografu presne a včas diagnostikujú ochorenia nádorové, neurologické a kardiologické a zároveň tiež účinne ovplyvňujú priebeh liečby. Diagnostika a terapia prostredníctvom tohto moderného zariadenia pomohla v SR liečiť tisíce ľudí.
Odborníkov na nukleárnu medicínu, ktorí od piatka dodnes debatovali v Bratislave na Európskej škole nukleárnej medicíny o tom informovala prednostka Kliniky nukleárnej medicíny ústavu sv. Alžbety a Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Izabela Makaiová.
Makaiová pripomenula, že oveľa viac a lacnejších vyšetrení tomografovou technológiou umožní pripravovaná výroba rádionuklidov priamo v Cyklotrónovom centre SR. Rádionuklidy pre pozitrónovú emisnú tomografiu sa totiž zatiaľ na Slovensko, na rozdiel napríklad od Českej republiky a Maďarska, musia stále dovážať zo zahraničia. Odborníci na nukleárnu medicínu prišli na Slovensko druhýkrát, konferenciu zaštítila Európska asociácia nukleárnej medicíny. Lekári diskutovali o najnovších poznatkoch o uplatnení pozitrónovej emisnej tomografie v medicínskej praxi, Na vedeckej pôde vystúpila aj profesorka Angelika Bishof-Delaloye zo švajčiarskeho mesta Lausanne na tému diagnózy a terapie malígnych lymfómov. Progresívne terapeutické postupy v nukleárnej medicíne priblížil profesor Peter Lind z rakúskeho Klagenfurtu.
TASR o tom informoval hovorca Onkologického ústavu sv. Alžbety Peter Kresánek.

šao som

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 00:13