StoryEditor

Hrušovský dôveruje SIS, Dzurinda postoj nekomentuje

07.11.2005, 15:52
Autor:
TASRTASR
Tajnú službu považuje Hrušovský za jeden z najdôležitejších štátnych orgánov. Je presvedčený, že SIS koná v súlade s ústavou. Premiér Dzurinda svoj postoj k SIS nekomentoval. Podľa vlastných slov sa nepridá ku kampani, ktorá sa vedie proti tajnej službe.

Predseda parlamentu Pavol Hrušovský dôveruje Slovenskej informačnej službe (SIS) aj napriek podozreniam, ktoré zverejnili o činnosti SIS v uplynulých dňoch niektorí ústavní činitelia.
Tajnú službu považuje Hrušovský za jeden z najdôležitejších štátnych orgánov, ktorého poslaním je chrániť ústavné zriadenie SR a dodržiavanie zákonov. Je presvedčený, že SIS koná v súlade s ústavou. "Ak by sa však vierohodne preukázalo, že SIS bola zneužitá na politické ciele, považoval by som to za vážny problém, ktorý treba riešiť najvyššou politickou zodpovednosť, aká k tomu prináleží," vyhlásil Hrušovský po stretnutí s prezidentom Ivanom Gašparovičom a premiérom Mikulášom Dzurindom.
Podľa Gašparoviča od vzniku samostatnej SR tajná služba bola a je pod dohľadom, či už verejnosti alebo parlamentu. Za nešťastné však považuje, ak by sa po každom volebnom období menili jej štruktúry a koncepcia. "Častokrát sa stalo, že cez nejaký problém SIS sme chceli zakryť v politike iné problémy. Nič sa nedokázalo. Nič nie je vonku, že by SIS urobila niečo mimo svojho rámca pôsobenia. Každý dobre fungujúci štát musí mať aj dobre fungujúcu tajnú službu. Ak vyjde najavo, že skutočne nerobí to, čo jej zákon povoľuje, bolo by to zlé. Musíme si uvedomiť, že tento orgán má chrániť Slovensko aj zvnútra aj z vonku, zbierať informácie a vyhnúť sa tomu, čo štátu a občanom škodí," dodal prezident.
Premiér Dzurinda svoj postoj k SIS nekomentoval. Podľa vlastných slov sa nepridá ku kampani, ktorá sa vedie proti tajnej službe.
Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Viliam Soboňa (ĽS-HZDS) cez víkend zverejnil, že dostal informáciu o existencii zápisu monitorovania ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona. Dôkaz Soboňa dodnes nevidel, má mu ho poskytnúť jeho údajne dôveryhodný zdroj. SIS pre TASR potvrdila, že "minister Simon nebol predmetom ani odpočúvania, ani sledovania". Predseda Výboru NR SR na kontrolu použitia informačno-technických prostriedkov Roman Vavrík (SDKÚ) pochybuje, že dôkaz o monitorovaní ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona môže pochádzať z oficiálnych zdrojov SIS. K celej záležitosti bude vo štvrtok rokovať výbor na kontrolu činnosti SIS za účasti riaditeľa tajnej služby Ladislava Pittnera.
O existencii odpočúvania ministra Simona sa zmienil predseda SMK Béla Bugár. Jeho strana teraz zisťuje, či za mediálnymi útokmi na jej ministrov figuruje aj SIS. Bugár je presvedčený, že ak preverovania zo strany SMK dopadnú pozitívne, tak buď padne vedenie SIS, alebo vláda. Bugár zatiaľ SIS neobviňuje, ale poukázal na to, že už v minulosti mali dvaja ministri SMK tvrdú výmenu názorov s riaditeľom SIS.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 07:48