StoryEditor

Rada Európy: Vyriešte si problémy s Rómami

23.09.2005, 00:00
Slovensko si vo všeobecnosti svoje legislatívne záväzky ako členský štát Rady Európy splnilo. Tvrdí to podpredsedníčka monitorovacieho výboru Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Hanne Severinsenová.

Slovensko si vo všeobecnosti svoje legislatívne záväzky ako členský štát Rady Európy splnilo. Tvrdí to podpredsedníčka monitorovacieho výboru Parlamentného zhromaždenia Rady Európy Hanne Severinsenová. Za pretrvávajúci problém označila situáciu v živote rómskej menšiny. Podľa nej nedošlo v tomto smere od roku 1993 k výraznému posunu. Severinsenová upozornila: netýka sa to len Slovenska. Problém však podľa nej tkvie aj v postojoch rómskeho obyvateľstva voči svojmu uplatneniu v spoločnosti. "Oni sami by mali byť aktívnejší v presadzovaní sa v spoločnosti," povedala s tým, že zároveň existuje určitá predpojatosť väčšinovej spoločnosti, ktorá bráni výraznejšiemu pokroku v tejto oblasti. Delegácia monitorovacieho výboru Parlamentného zhromaždenia RE v najbližších dňoch navštívi rómske osady v spišskom regióne.
Výbor na novembrovom a decembrovom zasadaní rozhodne, či postmonitorovací dialóg so Slovenskom ukončí. Pozitívne hodnotenie zapracovania eurolegislatívy prišlo len tri mesiace po tom, ako Európska komisia začala konanie voči Slovensku a ďalším jedenástim členským štátom EÚ za nezapracovanie smernice o strategickom environmentálnom hodnotení. Slovenskej vláde zaslala upozornenie, ktoré predchádza žalobe na Európskom súdnom dvore. Európsky súdny dvor v prvom konaní prikáže vykonať nápravu stavu, sankcie prichádzajú až neskôr. Za meškanie eurozákonov hrozia krajine pomerne tvrdé finančné sankcie - 20-tisíc eur za každý deň omeškania potrebnej legislatívy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:50