StoryEditor

Ministerstvo si počas štyroch rokov počínalo veľmi dobre

05.05.2006, 14:41
Autor:
SITASITA

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR pod vedením Daniela Lipšica podalo za uplynulé štyri roky hodnotný výkon, väčšina z uskutočnených projektov je úspešná. Vyhlásila to dnes ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská na tlačovej besede, na ktorej hodnotila činnosť rezortu počas tohto volebného obdobia. Pripustila však, že stále existujú rezervy a stále je čo zlepšovať.
Žitňanskú teší predovšetkým fakt, že podľa prieskumu Transparency International Slovensko (TIS) dôvera občanov voči súdom sa za posledné obdobie zvýšila. Medzi piatimi najúčinnejšími opatreniami v boji proti korupcii boli štyri z oblasti justície, podotkla. Dve najlepšie opatrenia sú podľa nej z oblasti obchodného registra a súdneho manažmentu. Kým v minulosti spôsoboval podnikateľom zápis do obchodného registra problémy, dnes vďaka novému zákonu sa takýto úkon robí do piatich dní. Veľkým prínosom bolo podľa ministerky zavedenie súdneho manažmentu na súdoch, vďaka čomu sa výrazne znížila možnosť korupcie na týchto inštitúciách.
Rezort spravodlivosti uskutočnil rozsiahlu súdnu reformu, ktorá vytvorila podmienky pre trojstupňovú sústavu súdov. V občianskom súdnom procese sa posilnili prvky kontradiktórnosti konania, čím sa zvýšila zodpovednosť účastníkov konania za jeho výsledok. Za pozitívny krok považuje Žitňanská rozšírenie bezplatnej právnej pomoci pre osoby v materiálnej núdzi. Pre neustále vzdelávanie a napredovanie sudcov vznikla Justičná akadémia. Ministerstvo zmenilo kreovanie disciplinárnych senátov, v ktorých môže byť členom aj nesudca. Tým sa predchádza možnej falošnej solidarite medzi sudcami.
"Najväčším výsledkom je prijatie nových trestných kódexov," skonštatovala Žitňanská. Vďaka novému Trestnému poriadku sa zrýchli trestné konanie, aby bol páchateľ čo najskôr postavený pred súd a potrestaný. Pre najnebezpečnejších páchateľov sa tresty sprísnili, pre páchateľov menej závažných trestných činov sa naopak zaviedli alternatívne tresty.
Žitňanská pripustila, že prieťahy v súdnom konaní sú stále veľkým problémom a podľa jej názoru bude práve toto veľkou výzvou do budúcnosti. Upozornila však, že ministerstvo zaviedlo viacero legislatívnych opatrení na ich elimináciu. Niektoré súdy sa podľa nej dokážu s prieťahmi vysporiadať lepšie, niektoré horšie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 16:54