StoryEditor

Ivan Mikloš: Výmena Mikuláša Dzurindu neprichádza do úvahy

08.02.2006, 23:00
Napriek tomu, že kresťanskí demokrati tvrdo napadli jeho straníckeho a vládneho šéfa, stále ich považuje za najbližších politických partnerov. Ivan Mikloš v rozhovore pre HN.

Napriek tomu, že KDH odišlo z koalície kvôli konfliktu okolo Vatikánskej zmluvy, ani dnes by na svojom rozhodnutí nič nemenil. Napriek tomu, že kresťanskí demokrati tvrdo napadli jeho straníckeho a vládneho šéfa, stále ich považuje za najbližších politických partnerov. S tým, že tentokrát musia byť pri spolupráci jasné pravidlá hry. Ivan Mikloš.

Odpor SDKÚ k textu Zmluvy o výhrade svedomia nepriamo spôsobil rozpad koalície. Ak by ste mohli rozhodnúť znovu, zachovali by ste sa rovnako?
- Áno. Naše rozhodnutie bolo jednomyseľné, nenašiel sa nikto, kto by čo i len zaváhal. Obsah zmluvy bol pre nás absolútne neakceptovateľný kvôli veciam, ktoré sme jasne pomenovali. Priznávam, že sme sa snažili vyhnúť prerokovaniu zmluvy vo vláde. Boli sme si totiž vedomí možných problémov a vedeli sme, že zmluva môže rozdeliť nielen koalíciu, ale aj občanov. Aj preto naše dovtedajšie stanoviská neboli také meritórne, snažili sme sa vyhnúť tomuto zbytočnému konfliktu. O tom, že ide o zbytočný spor, svedčia aj stanoviská oficiálnych predstaviteľov cirkví a aj Vatikánu, ktorí tvrdia, že nepovažovali za kľúčové presadiť zmluvu v tomto znení.
Prebiehajú teraz rokovania o prípadnej podpore vlády zo strany niektorých opozičných subjektov?
- Teraz nie. Celkom určite si však každé ministerstvo urobí inventúru toho, čo pôvodne chcelo do parlamentu predkladať, a zváži, čo by mohlo byť priechodné.
ĽS-HZDS ponúkla svoju podporu vláde za určitých podmienok. Budete s nimi o tom rokovať?
- Koalícia v momentálnej zostave navrhla istý súbor ponúk a podmienok. Navrhli sme predčasné voľby, privatizačné moratórium a tiež pakt o neútočení, v záujme vyhnúť sa chaosu. Potom by mohla vláda dovládnuť a pripraviť voľby. Zatiaľ naša ponuka úplne prijatá nebola, pretože minimálne Smer-sociálna demokracia deklaroval, že sa necíti byť viazaný návrhom o neútočení - a ak bude chcieť, tak vládu odvolávať bude. Ďalší vývoj teda závisí aj od toho, ako sa bude správať opozícia.
Neplánujete podniknúť kroky, aby ste si zabezpečili stabilitu?
- Viac krokov podniknúť nemôžme a ani nevieme. Povedali sme, čo ponúkame. Našou úlohou je ďalej vykonávať naše vládne povinnosti.
Keby ste sa dohodli s ĽS-HZDS, mohli by ste získať väčšinu a ďalej fungovať...
- My sme dali širšiu ponuku a pokračujeme v plnení svojich povinností.
Neobávate sa, že konflikt s KDH vám skomplikuje možnú povolebnú spoluprácu? Kresťanskí demokrati tvrdia, že medzi vašimi stranami je až natoľko veľká priepasť, že si nevedia predstaviť spojenectvo s Mikulášom Dzurindom...
- Zachytil som ich tézu, kde vytvárajú takmer analógiu medzi Mečiarom a Dzurindom. Tak, ako je Mečiar neakceptovateľný pre väčšinu demokratických strán, podobnú situáciu vytvárajú aj okolo Dzurindu. Chcú oddeliť jeho osobu od zvyšku strany. To považujem za absurdné. Ak niekto kladie znamienko rovnosti medzi to, čo sa dialo za Mečiarových a Dzurindových vlád, tak hlúpo zavádza. Je čudné počúvať takú argumentáciu od strany, ktorá bola sedem rokov spolu s Dzurindom vo vláde. Pýtam sa, či sa dištancujú od toho, čo sa za jeho vládnutia udialo - od vstupu do EÚ a NATO, reforiem, ozdravenia bánk či zlepšenia podnikateľského prostredia. To je pre nás neakceptovateľná hra.
Neuvažujete vnútri SDKÚ, že by ste pre upokojenie situácie a zabezpečenie stability ešte do volieb vymenili premiéra?
- Absolútne nie. Myslím si, že som to jasne zdôvodnil. Nepripúšťame kladenie znamienka rovnosti medzi dve rôzne éry. My sme nikdy nestavali veci tak, že nie sme ochotní a schopní s KDH spolupracovať. Stále si myslíme, že sú jednou z programovo najbližších, ak nie najbližšia strana. Zásadne sme sa rozišli v názore len na text jednej konkrétnej zmluvy. Vladimír Palko to nedávno pomenoval veľmi vtipne, keď hovoril o zhodách v programoch: povedal, že oni sú ako Coca-Cola klasik a my ako Coca-Cola Light. Zdá sa mi to veľmi výstižné z hľadiska miery fundamentalizmu či radikalizmu v niektorých ideologických otázkach. Ak teda tvrdia, že sme si blízki, tak je to v rozpore s kategorickým odmietaním možnej budúcej spolupráce. To nie je o tom, či sa máme radi, ale aj o zodpovednosti voči krajine. Ak hrozí, že sa k moci dostanú programovo zásadne odlišné strany len kvôli našim osobným animozitám a budú realizovať program, ktorý my považujeme za škodlivý pre krajinu, potom sa mi zdá, že je to hazardovanie s osudom ľudí. My si spoluprácu s nimi predstaviť vieme. Dôraz by sme však kládli na veľmi presné špecifikovanie programových priorít a záväzkov.
Prioritou SDKÚ ešte donedávna bolo dolaďovanie reforiem. Je aj naďalej vašou ambíciou alebo už na to rezignujete?
- V miere, v akej to bude priechodné, to prioritou zostáva. Je to však obmedzené časovo a aj vecne. Zhodu aj čas pravdepodobne nájdeme na doladení dôchodkovej reformy. V iných veciach, ak nebude dostatočný čas alebo politická zhoda, do volieb ich už neurobíme, ale premietneme ich do politického programu, s ktorým pôjdeme do volieb.
Viete si predstaviť, že by po voľbách vznikla veľká koalícia zložená z pravice a ľavice, podobne, ako je to v Nemecku? Zdá sa, že ani jeden z týchto protipólov nezíska dostatočnú väčšinu na zostavenie vlády.
- Predstaviť si možno všetko. Viem si predstaviť aj takú patovú situáciu po voľbách, že by bolo nevyhnutné hľadať vytvorenie širšej koalície. Najlepšie by však bolo, ak by povolebná situácia neviedla k zrušeniu reforiem, lebo by to znamenalo návrat k prekonaným problémom. Zmarila by sa reálna šanca, že sa Slovensku naozaj reálne podarí nielen dobiehať, ale aj predbehnúť okolité krajiny. A to z hľadiska ekonomického rastu, životnej úrovne aj zamestnanosti.
Dokázali by ste sedieť v jednej vláde s Robertom Ficom?
- Tieto veci som nikdy nekomentoval z hľadiska mien. Aj keď súkromný názor na to mám, nebudem to riešiť v médiách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 23:48