StoryEditor

Vláda nasmeruje do slovenského školstva financie vo výške 5 percent HDP ročne

31.07.2006, 15:46
Autor:
TASRTASR

Vláda nasmeruje do slovenského školstva financie vo výške 5 percent HDP ročne, veda a výskum získa 0,8 percenta HDP. TASR to dnes po schválení programového vyhlásenia vlády potvrdil minister školstva Ján Mikolaj.
Dzurindova vláda vyčlenila na regionálne a vysoké školy pre rok 2006 približne 55 miliárd korún (asi 4 percentá HDP). Ficov kabinet sa dnes zaviazal uplatniť viaczdrojové financovanie školstva vo výške, v závislosti od rastu HDP v nasledujúcich štyroch rokoch, 75 až 100 miliárd korún ročne. V porovnaní so súčasným stavom je to zvýšenie podielu verejných výdavkov na školstvo o tretinu až polovicu. V krajinách Európskej únie je na vzdelávanie určených približne 6 percent HDP.
Medzi prioritami vládneho programu v oblasti školstva je zachovanie bezplatného vysokoškolského vzdelania, orientácia školstva, vedy a výskumu na potreby praxe. Ďalej je to obsahová reforma regionálneho školstva zameraná na posilnenie výučby cudzích jazykov, počítačovej gramotnosti a komunikačných schopností žiakov.
Nový minister školstva chce v oblasti rozvoja športu presadiť výstavbu národných štadiónov pre hokej a futbal formou verejno-súkromného partnerstva. V rámci svojho pôsobenia na čele ministerstva chce tiež vytvoriť rovnaké podmienky pre zriaďovateľov jednotlivých škôl, či zaviesť spoplatnenie externého štúdia na vysokej škole.
Existencia krajských školských úradov je naďalej otázna. Hoci premiér i minister Mikolaj v minulosti avizovali ich zrušenie, do programu kabinetu sa takáto formulácia nedostala. Vláda chce pôsobenie KŠÚ prehodnotiť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 05:40