StoryEditor

AI protestuje proti porušovaniu ľudských práv na Guantanáme

14.10.2005, 11:01
Autor:
TASRTASR

Na porušovanie ľudských práv na americkej základni Guantánamo chcela dnes symbolickým spôsobom - väzňom s čiernou pokrývkou hlavy zavretým v miniatúrnej klietke, upozorniť Amnesty International (AI) pred americkou ambasádou na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave.
"Vyšetrovacie metódy, ktoré schválila americká vláda, hraničia s mučením," povedala dnes novinárom hovorkyňa AI na Slovensku Ingrid Králová. Zadržiavaní podľa nej nemajú žiaden kontakt s rodinou a na dlhú dobu sú zatváraní do samotiek. Väzňom odopierajú spánok, dlhé hodiny ich vyšetrujú a celé noci ich prevážajú z cely do cely, až im z toho krváca z nosa a z očí. K vyšetrovacím metódam patrí vyhrážanie sa smrťou rodiny, či útokom psa. Uväznení podľa AI nedostávajú dostatočnú stravu, v celách sa 24 hodín denne svieti.
"Guantanámo je jedna z najtransparentnejších väzníc," povedal pre TASR veľvyslanec USA na Slovensku Rodolphe M. Vallee. Čas diskutovať s demonštrantami si nenašiel.
"Existuje veľa správ, že Američania majú tajné väznice, pravdepodobne po celom svete. Ak Američania skutočne také zariadenia majú, dopúšťajú sa trestného činu zmiznutia," upozornila Králová.
AI žiada, aby USA z väzňov z Guantanáma prepustili, alebo previezli do amerických väzníc a súdili podľa platných zákonov. "Guantanámo je takou hanbou vojny proti terorizmu, že ho treba zatvoriť," dodala. Podporu svojich požiadaviek prostredníctvom petície hľadala AI aj u okoloidúcich občanov.
Od 11. januára 2002, kedy USA väzenie sprevádzkovali, na Guantanáme na Kube podľa informácií AI zadržiavali viac ako 750 ľudí. Dnes je ich údajne okolo 500 z 35 národností, z ktorých sú tom mnohí viac ako tri roky. USA ich označujú ako "nepriateľských bojovníkov". Nikto tu nie je väznený na základe rozsudku súdu, dodáva AI.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:41