StoryEditor

Pytliaci si trúfajú aj na ohrozené tatranské svište

31.08.2005, 14:14
Autor:
TASRTASR

Ohrozené tatranské svište i vzácne rastliny, napríklad koreň horca bodkovaného, pútajú pozornosť pytliakov. Potvrdzujú to poznatky strážcov prírody zo Správy TANAPu v Tatranskej Štrbe.
"Vykopávanie svišťov zaregistrovali aj pri meracích prácach v Plačlivom. Našli tam sedem jám. Drzosť pytliakov nepozná hranice. Strážcovia našli krompáč a lopatu vo výške 2000 metrov nad morom," informoval Juraj Švajda zo Správy TANAPu. Spresnil, že svištie kolónie v oblasti Západných Tatier mapujú v spolupráci so Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva už druhý rok. V úseku Sivý vrch - Ostrý Roháč zamerali doposiaľ v dvoch etapách vyše 10 tisíc nôr a takmer 70 materských nôr - kolónií, v ktorých bolo potomstvo.
Výsledkom mapovania budú digitálne mapy a ortofoto mapy s výskytom svišťa vrchovského tatranského. Umožnia podrobnejšiu analýzu materských nor, vrátane opustených a novoobjavených kolónií. Monitoring je súčasťou opatrení na záchranu tohto kriticky ohrozeného druhu. Program záchrany svišťa vrchovského oficiálne schválilo ministerstvo životného prostredia v decembri 2003.
Pozornosť "tiežnávštevníkov" národného parku priťahuje i vzácne rastlinstvo. V Západných aj Vysokých Tatrách zistili vykopávanie koreňov horca bodkovaného. Masívne sa tak deje napr. vo Furkotskej doline. Svedčia o tom hlásenia pracovníkov sedačkovej lanovky na Solisko z ostatného víkendu.
Podľa Švajdu záujem je aj o rozchodnicu ružovú. Jedno balenie sa v Čechách údajne predáva za 1450 českých korún. Správa TANAPu preto vyzýva všetkých návštevníkov, aby boli ostražitejší a dávali pozor na ľudí, ktorí odbočia z turistického chodníka. Aby si všímali prípadné vybavenie týchto ľudí (krompáč, bajonet a pod.), ich neobvyklé správanie sa a v prípade podozrenia kontaktovali strážnu službu Správy TANAPu.
"V minulosti už Správa TANAPu riešila niekoľko prípadov vykopávania koreňov chránených rastlín. Vzhľadom na hodnotu exemplárov chránených druhov začal policajný orgán voči páchateľom trestné stíhanie a vzniesol obvinenie pre trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov," dodal Švajda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 03:35