StoryEditor

Úrady míňajú v rozpore s predpismi milióny

07.07.2005, 00:00
Viac ako tristo miliónov korún. Toľko minuli podľa Najvyššieho kontrolného úradu niektoré štátne inštitúcie v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. S čím majú úrady najväčšie problémy? Zákon o rozpočtových pravidlách, priame zadania a slabá ochrana majetku štátu.

Viac ako tristo miliónov korún. Toľko minuli podľa Najvyššieho kontrolného úradu niektoré štátne inštitúcie v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi. S čím majú úrady najväčšie problémy? Zákon o rozpočtových pravidlách, priame zadania a slabá ochrana majetku štátu.
(Ne)hospodárne audity
Personálne audity na ministerstve obrany a vnútra mali zabezpečiť úsporu nákladov. Podľa NKÚ však rezorty pri ich obstarávaní nekonali práve najefektívnejšie. Kontrolóri upozornili, že ministerstvo vnútra nedokázalo preukázať maximálnu hospodárnosť pri obstarávaní auditu. Audítorskú firmu si vybrali priamym zadaním. Za jej služby pritom zaplatili 31,5 milióna Sk. Náklady na audity v iných rezortoch neprekročili 20 miliónov korún. Využívanie priamych zadaní na ministerstve vnútra už kontrolujú dva tímy Úradu pre verejné obstarávanie SR. V rezorte obrany zistil NKÚ dokonca porušenie zákona o verejnom obstarávaní. Ministerstvo totiž poskytlo firme preddavok v rozpore so súťažnými podmienkami. "Konali sme v súlade so zákonom. Preddavok bol vopred zmluvne dohodnutý," bráni sa hovorca rezortu Zenon Mikle.
Problémy úradov
Rezort obrany postupoval podľa kontrolórov neefektívne aj v ďalších prípadoch. Napríklad použil automobilovú techniku za vyše 94 miliónov korún až dlho po jej nákupe. Mikle so závermi kontroly nesúhlasí. "Je to špeciálna vojenská technika, jej zavádzanie do výzbroje ozbrojených síl trvá aj niekoľko rokov." Skúšky techniky podľa Mikleho výrazne skracuje nová smernica ministerstva. Rezort vnútra minul vyše 20 miliónov korún na vypracovanie dokumentácie na akcie, ktoré neskôr vôbec nerealizoval. Podľa hovorcu Borisa Ažaltoviča to boli investičné akcie, ktoré začali a následne aj zrušili predchádzajúce vlády. Konať však ministerstvo začalo kvôli inému výsledku kontroly - tu NKÚ odhalil bezdôvodné zvýšenie platby za nábytok. "V tomto prípade bude voči konkrétnemu zamestnancovi, ktorý má na starosti verejné obstarávanie, vyvodená zodpovednosť."
Pridrahí tlmočníci
Nehospodárne postupovala podľa NKÚ aj Kancelária NR SR. Kontrolóri kritizovali fakt, že tlmočník má podľa zmluvy s kanceláriou nárok na 30 percent z ceny tlmočenia počas dopravy na miesto tlmočenia a na 50 percent počas prestávky v programe. NKÚ zdôrazňuje: kancelária by mala uhrádzať iba "skutočne realizované tlmočnícke služby". Riaditeľ odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Miroslav Šarišský sa bráni: "Toto ustanovenie zmluvy je zhodné s vyhláškou rezortu spravodlivosti." Kancelária sa napriek tomu snaží presadiť úpravu zmluvy tak, aby rešpektovala názor NKÚ.
Neškodné nedostatky
Vysokú sumu 117 miliónov Sk minula podľa kontrolórov nehospodárne aj Správa štátnych hmotných rezerv. V dvanástich prípadoch zistil NKÚ porušenie zákona o účtovníctve. Predseda SŠHR Ján Tušim oponuje: za týmito číslami sa skrývajú nedostatky, ktoré štát určite nepoškodili. Porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov odhalili kontrolóri aj v Štatistickom úrade SR. V evidencii neboli pozemky v hodnote viac než deväť miliónov korún. "Nie je to tak, že by sa nejaké pozemky stratili," tvrdí predseda ŠÚ SR Peter Mach. Problém podľa neho súvisí so zmenou vnútornej štruktúry úradu v roku 2002. "Nedostatky v účtovnej evidencii sme odstránili v priebehu kontroly."

Porušenie všeobecne záväzných pravidiel podľa NKÚ
Správa Štátnych hmotných rezerv: 124,5 milióna Sk
Ministerstvo obrany: 124,1 milióna Sk
Ministerstvo vnútra: 38,1 milióna Sk
Štatistický úrad: 11,1 milióna Sk
Úrad vlády: 8,6 milióna Sk
Kancelária NR SR: 519-tisíc Sk
Národný bezpečnostný úrad: 322,7 tisíca Sk
Zdroj: NKÚ SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 05:50