StoryEditor

MZ odporúča, aby štát za svojich poistencov platil 5% poistné do konca roku

30.04.2007, 19:28
Autor:
TASRTASR

Minister zdravotníctva Ivan Valentovič odporúča vláde, aby štát platil za svojich poistencov päť percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve do konca roku 2007.
Zároveň by sa mal umožniť odpredaj majetku štátu, ktorý je v správe zdravotníckych zariadení. Ide o opatrenia, o ktorých by mala rozhodnúť vláda SR a parlament. Odporúčania obsahuje Informácia o programe racionalizácie hospodárenia poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR v roku 2007, ktorú šéf rezortu odovzdal dnes vláde.
Valentovič odporúča prijať tiež také nástroje, ktoré by umožnili oddlženie zdravotníckych zariadení bez negatívneho vplyvu na deficit štátneho rozpočtu. Zároveň by sa podľa neho mali prijať také legislatívne nástroje, ktoré by umožnili zmeniť systém zdravotného poistenia bez možnosti odlivu finančných prostriedkov mimo zdravotníckeho systému. A napokon by sa malo pristúpiť k optimalizácií siete poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, a to reprofilizáciou lôžkových zariadení na typ poskytovania sociálnej starostlivosti.
Šéf rezortu Valentovič počká, ako sa členovia kabinetu vyjadria k predloženému materiálu. Potom, ako kabinet zaujme stanovisko k optimalizácii siete lôžkových zdravotníckych zariadení, Valentovič bude rokovať so zdravotnými poisťovňami a zdravotníckymi zariadeniami, konštatovala hovorkyňa ministra Silvia Balásziková.
Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ žiadosť o zdroje nepožiadalo.
Štát od 1. mája prestane odvádzať za ekonomicky neaktívne osoby päť percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Platby boli zvýšené zo štyroch na päť percent len na prvé štyri mesiace tohto roka.
Premiér Robert Fico v Sobotných dialógoch Slovenského rozhlasu potvrdil, že ďalšie peniaze navyše do zdravotníckeho systému už nepôjdu a od prvého mája bude štát za svojich poistencov odvádzať len štyri percentá a nie päť, ako tomu bolo prvé štyri mesiace tohto roka.
Je teraz na ministrovi zdravotníctva Ivanovi Valentovičovi, aké racionalizačné opatrenia predloží, aby zastavil zadlžovanie rezortu. "Minister má svoj osud vo svojich vlastných rukách," povedal Fico.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. máj 2024 00:48