StoryEditor

Hygienici monitorujú kvalitu vody na prírodných a umelých kúpaliskách

12.06.2006, 19:36
Autor:
TASRTASR

Hygienici pred začiatkom kúpacej sezóny na Slovensku monitorujú kvalitu vody na umelých aj prírodných kúpaliskách. Podľa hodnotenia Európskej komisie je na Slovensku 46,2 percenta lokalít s vyhovujúcou kvalitou vody.
Kúpacia sezóna na Slovensku sa začína 15. júna a končí 15. septembra, skutočný začiatok a ukončenie prevádzky si však určuje prevádzkovateľ kúpaliska. Hygienici z Úradu verejného zdravotníctva SR a 36 regionálnych úradov ročne kontrolujú asi 180 umelých kúpalísk a 70 prírodných kúpalísk, ktorých počet sa môže každoročne obmieňať. Kvalita vody sa sleduje chemickým, mikrobiologickým a biologickým rozborom počas celej sezóny v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru a na základe výsledkov predkladaných prevádzkovateľmi kúpalísk.
Odbery vzoriek vôd sa počas letnej turistickej sezóny realizujú v dvojtýždňových intervaloch. Na umelých kúpaliskách sa sleduje 24 ukazovateľov, v prírodných lokalitách 30 ukazovateľov.
Na prírodných kúpaliskách, kde bývajú každoročne problémom sinice, nemožno pri kúpaní úplne vylúčiť ani riziko v prípade, ak bola voda kontaminovaná vírusom vtáčej chrípky. EÚ aj Svetová zdravotnícka organizácia varujú, že treba byť pri kúpaní na prírodných kúpaliskách obozretní, nakoľko podľa posledných zistení dokáže vírus prežívať na vodných plochách až mesiac pri teplote 4-17 stupňov. K prenosu vírusu vtáčej chrípky na človeka dochádza predovšetkým priamym kontaktom s nakazenými vtákmi a ich produktmi, ako je trus, či perie - takzvanou vzdušnou cestou.
Hygienici odporúčajú na prírodných kúpaliskách nevstupovať do neznámej stojatej či tečúcej vody, alebo vody, ktorá pôsobí odpudzujúco. Taktiež neodporúčajú kúpanie vo vodách s veľkou koncentráciou vodných vtákov, či miestach, kde sa našli mŕtve vtáky. Rizikom sú aj sinice a preto hygienici neodporúčajú kúpanie v "zelenej vode", ktorú sfarbili premnožené sinice a riasy. Po každom kúpaní je potrebné sa dôkladne osprchovať.
Počas letnej turistickej sezóny sú aktuálne informácie o sledovaných kúpaliskách uverejňované na www. uvzsr.sk, ako aj na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva, informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Daniela Rodinová.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 02:50