StoryEditor

Spevavé vtáky sa už začínajú znovu ozývať

21.08.2006, 13:00
Autor:
TASRTASR

Po približne dvojmesačnej odmlke sa znovu začínajú ozývať spevavé vtáky. Spievať prestali na prelome júna a júla.
"Tento jav, keď si operence počas leta nenôtia, nie je medzi vtákmi mierneho pásma nezvyčajný. Podmienený je meniacou sa dĺžkou dňa ktorá ovplyvňuje hormonálne zmeny operencov. Medzi prvými sa začínajú svojím charakteristickým škrípavým spevom ozývať žltochvosty domové. Nasledovať ich budú už od začiatku septembra kolibkáriky čipčavé, kolibkáriky spevavé, drozdy čierne, sláviky červienky, králičky zlatohlavé, sýkorky a ďalšie spevavce," povedal pracovník starohorskej Výskumnej stanice Ústavu ekológie lesa SAV Miroslav Saniga.
Na rozdiel od jarného spevu vtákov jesenný už nesúvisí s ich obhajovaním si hniezdnych teritórií, či s vábením samičiek. Jesenný spev má oveľa menšiu intenzitu ako jarný. S prichádzajúcou jeseňou charakterizovanou postupným skracovaním svetlej fázy dňa a ochladzovaním, dôjde k celkovému útlmu funkcie pohlavných žliaz a vtáky napokon v novembri úplne umĺknu. Spevavce si však s počiatočným predlžovaním svetlej fázy dňa už počiatkom nového roka začnú opäť "precvičovať" hlasivky, dodal Saniga.
Hormonálna činnosť u vtákov mierneho pásma je podmienená meniacim sa pomerom medzi tmavou a svetlou fázou dňa počas roka. Spevavé vtáky prechádzajú po hniezdnom období v júli a v auguste takzvanou refrakčnou periódou. Počas nej pri umelých pokusoch s predlžovaním svetlej fázy dňa nedochádzalo u vtákov k nijakej aktivácii zmenšujúcich sa pohlavných žliaz. Od septembra však reakčná pohotovosť pohlavných žliaz bola už opäť nastavená. V tomto období pokusné vtáky začali vykazovať pri umelo sa predlžujúcej svetlej fáze dňa rozmnožovaciu aktivitu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 04:56