StoryEditor

Nová maturita -- drahšia, náročnejšia, ale objektívnejšia

24.05.2005, 00:00
Finančne a administratívne náročnejšia ako v predchádzajúcich rokoch, ale objektívnejšia. Také je predbežné hodnotenie novej maturity zo strany stredných škôl. Poslednou fázou sú tradičné - ústne skúšky, ktoré na väčšine stredných škôl odštartovali včera a skončiť by sa mali do 10. júna.

Maturanti budú na rozdiel od minulosti odpovedať najmenej dva dni pred trojčlennou komisiou zloženou výlučne z odborníkov na príslušný maturitný predmet. Za sebou už majú písomnú časť maturitnej skúšky vrátane štátom zadaných a testov z matematiky, angličtiny a nemčiny, takzvanej externej časti.

Výdavky vrátia
Na vyššej objektivite novej maturity sa zhoduje väčšina oslovených riaditeľov. Riaditeľ trnavského Gymnázia J. Hollého Ľudovít Vanek zároveň dodáva: "Byrokracie je viac ako v minulosti, vzrástli tiež výdavky." Sumu potrebnú na zabezpečenie celej maturity zatiaľ nechcel konkretizovať - už dnes je isté, že prekročí hranicu 10-tisíc korún. Podobne to odhaduje aj riaditeľ Gymnázia na Javorovej v Spišskej Novej Vsi Peter Ivančák. "Ak náš učiteľ cestuje do iného mesta ako predseda predmetovej maturitnej komisie, my ako vysielajúca škola mu platíme cestovné náhrady." Samotná funkcia predsedu je podľa vyhlášky ministerstva školstva čestnou a finančná odmena závisí od rozhodnutia hostiteľskej školy. Na výdavkoch sa podpísalo aj opakovanie testov z matematiky A-úrovne, ktoré podľa predbežných odhadov ministerstva školstva stálo do 150-tisíc Sk. "Preukázateľne vyššie výdavky sme pripravení školám refundovať," ubezpečila hovorkyňa ministerstva školstva Monika Murová. Náročnejšiu organizáciu zdôvodnila snahou zvýšiť objektivitu maturity a minimalizovať korupciu pri prijímačkách na vysokú školu.

Prijímačky zostanú
Externú časť však budú akceptovať len niektoré vysoké školy najmä v prípade menej atraktívnych odborov ako sú technické či prírodné vedy. Rektori to zdôvodnili nedostatkom informácií v čase zverejňovania kritérií pre prijatie, chýbajúcou skúsenosťou a zmätkami. "Len čo sa osvedčí v praxi, žiadna škola nebude mať s jej akceptovaním problém," ubezpečil prezident Slovenskej rektorskej konferencie Juraj Sinay. O úspešnom prijatí na vysokú školu budú teda okrem stredoškolského prospechu a celkových výsledkov maturít rozhodovať aj prijímačky. Najžiadanejšie sú spoločenské vedy - ekonomické, pedagogické, právne či učiteľstvo.

Najlepší kredit - gymnazisti
Najlepšiu skúsenosť pri prijímačkách i počas štúdia majú vysoké školy s absolventmi gymnázií. "Disponujú všeobecným rozhľadom a lepšími vedomosťami," vysvetlil dekan Fakulty prírodných vied Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Libor Vozár. Hoci gymnazisti sú na štúdium pripravení jednoznačne najlepšie, podľa Sinaya sa im v treťom či štvrtom ročníku vyrovnajú absolventi stredných odborných škôl. Podľa minuloročných štatistík Univerzity Komenského v Bratislave boli najúspešnejší absolventi stredných škôl z Nitrianskeho, Banskobystrického a Trenčianskeho kraja. "Najúspešnejšie mestá v počte prijatých študentov boli Tisovec, Dobšiná a Brezno," zhodnotil prorektor UK Martin Dúbrava. Na Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach majú podľa prorektora školy Igora Sullu najlepšiu skúsenosť so stredoškolákmi z Prešova a Košíc.

Najžiadanejšie študijné odbory na vysokých školách v školskom roku 2004/2005
- spoločenské vedy, náuky a služby
- 60 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- z toho - ekonomické vedy - 31 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- učiteľstvo - 23 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- pedagogické vedy - 12 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- právne vedy - 11 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- ekonomika a organizácia, obchod a služby - 6 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- politické vedy - 4 percentá z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- technické vedy a náuky - 19 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- lekárske a farmaceutické vedy a náuky - 7 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- prírodné vedy - 6 percent z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- vedy a náuky o kultúre a umení - 2 percentá z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- vojenské a bezpečnostné vedy a náuky - 2 percentá z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
- neznáme - 1 percento z celkového počtu prihlášok podaných na vysoké školy
Zdroj: ÚIPŠ

Ústna časť maturitnej skúšky v praxi
- gymnazisti maturujú z piatich predmetov: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk, prírodovedný predmet, dva povinne voliteľné predmety
- ostatní stredoškoláci maturujú zo štyroch predmetov: slovenský jazyk a literatúra, cudzí jazyk, odborný predmet - teoretická a praktická časť
- každý predmet skúška trojčlenná komisia zložená z odborníkov - predseda komisie je z inej školy
- žiaci si môžu zvoliť úroveň, zadania otázok si žrebujú
- na prípravu majú žiaci od 15 do 30 minút, odpoveď trvá od 15 do 20 minút
Za sebou už majú:
- externú časť - štátom zadané testy z matematiky, angličtiny a nemčiny
- internú časť - písomnú skúšku zo slovenského, resp. maďarského alebo ukrajinského jazyka - slohová práca na jednu zo štátom zadaných tém
- písomnú skúšku z angličtiny, nemčiny a matematiky
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 14:07