StoryEditor

Zabudnite na Ronalda

20.09.2006, 00:00
Európske futbalové veľkokluby začínajú čoraz viac investovať do lacných talentov. Ak chce kvalitný futbalista prestúpiť do špičkových klubov, mal by sa v prvom rade poobhliadnuť po španielskej alebo anglickej lige.

Ak chce kvalitný futbalista prestúpiť do špičkových klubov, mal by sa v prvom rade poobhliadnuť po španielskej alebo anglickej lige. Tam si totiž futbalisti prídu aj na vysoké platy alebo odmeny. Podobne rozmýšľali aj Michaell Ballack alebo Michael Essien, ktorí v tomto lete prestúpili do FC Chelsea Londýn. Pri Ballackovi išlo o obojstranne výhodný biznis, keďže z Bayernu Mníchov odchádzal ako voľný hráč - Chelsea ho teda získala takmer zadarmo.

Rozjazdy pre hviezdy
Práve Chelsea je príkladom klubu, ktorý si môže dovoliť kúpiť prakticky akéhokoľvek hráča. Ruka v ruke s nákupmi prichádzajú úspechy, po príchode ruského multimiliardára Romana Abramoviča sa Chelsea vymanila z tieňa slávnejšieho Arsenalu: v ostatných dvoch rokoch sa Abramovičov tím s kontroverzným koučom Mourinhom stal vždy majstrom v prestížnej anglickej lige.
"Akéhokoľvek hráča si môže dovoliť tiež Arsenal Londýn, Manchester United či Tottenham Hottspur. Podobne to platí aj v španielskych ligách. Ak prestúpite do Realu Madrid alebo FC Barcelona, tak ste ako hráč zabezpečený do konca života," skonštatoval pre HN licenčný agent pre FIFA Milan Lednický. Nie vždy však nákupy hviezdnych hráčov znamenajú pobyt na výslní európskeho klubového futbalu - odstrašujúcim príkladom je Real Madrid, ktorý investoval do špičkových hráčov najväčšie sumy (Ronaldo, Beckham, Robinho či Figo). Efekt sa však nedostavil, "biely balet" sa v poslednom období výraznejšie nepresadil v Španielsku ani v Lige majstrov.
Aj preto začínajú veľkokluby čoraz viac investovať do vyhľadávania začínajúcich (a najmä lacnejších) talentov. "Všetky tieto veľkokluby majú vybudovaný skautský systém po celom svete. Mládežnícky tréner tam dostane toľko peňazí, koľko potrebuje. Funguje tam princíp maximálneho nasadenia," vysvetľuje Lednický.

Snívajme s Abramovičom
O splnení snov by mohol ostatným rozprávať 16-ročný slovenský supertalent Miroslav Stoch - z Nitry prestúpil priamo do štruktúry londýnskej Chelsea. Vedenie londýnskeho klubu bolo ochotné za neho zaplatiť 20 miliónov korún. Všetko zariadil licenčný agent pre FIFA Milan Lednický. "Tento prestup je na Slovensku unikát. Je to veľká odvaha kúpiť 16- ročného futbalistu a zmieriť sa s tým, že v najbližších rokoch sa bude len učiť hrať moderný futbal."
Ak sa však mladý talent osvedčí, potom ho môžu predať za celkom zaujímavú sumu. "Mňa za posledné mesiace prekvapil prestup Dimitara Berbatova, ktorý prestúpil do Tottenhamu. Jeho prestupová suma sa tuším rovnala trojročnému rozpočtu Slavie Praha (čo je asi 360 miliónov českých korún). Toto je typický príklad toho, že do mladých sa oplatí investovať," hovorí Lednický.
Niektorým klubom sa za posledné roky darí vychovávať hráčov, z týchto peňazí sa môžu ďalej rozvíjať. Typickým príkladom by mohol byť francúzsky klub Olympique Lyon, ktorý prednedávnom predal Essiena do Chelsea. Za posledné roky sa im totiž vždy podarilo výhodne predať futbalistu za 20 - 30 miliónov eur. Európske veľkokluby však už s porovnaním z minulých rokov, nemajú záujem investovať do hráčov toľko peňazí. Napríklad Ruud Van Nistelrooy prestúpil z Manchestru United do Realu Madrid "len" za 15 - miliónov eur.


obrázok zväčšíte kliknutím naň

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:28