StoryEditor

Spolupráci SDKÚ a KDH nestojí Mečiar v ceste, tvrdí Dzurinda

22.01.2007, 08:50
Autor:
SITASITA

Pravicové strany budú mať šancu na realizáciu svojej politiky a dokončenie reforiem len vtedy, keď SDKÚ-DS, KDH a SMK budú intenzívne spolupracovať, budú voliť spoločné postupy a nebudú spochybňovať svojich partnerov, povedal v diskusnej relácii televízie TA3 V politike predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Prekážkou spolupráce medzi SDKÚ a KDH by už podľa Dzurindu nemal byť postoj k Mečiarovmu ĽS-HZDS. Presadzovanie spolupráce pravice s HZDS, o ktorú sa po voľbách usilovala SDKÚ, platilo vtedy, keď táto alternatíva bola reálna, uviedol Dzurinda s tým, že po vstupe HZDS do vládnej koalície to už považuje za uzavretú kapitolu. Privítal by, ak by sa KDH rozhodlo pre užšiu spoluprácu opozičných strán, tak ako to navrhujú SDKÚ a SMK.
Nákup prepravných lietadiel, o ktorom uvažuje rezort obrany, je podľa exministra obrany a poslanca SDKÚ-DS Martina Fedora finančne mimoriadne náročnou akvizíciou, ktorá bude mať dosah na krátenie výdavkov na ďalšie modernizačné projekty v armáde. Priamy nákup lietadiel nepovažuje Fedor za najideálnejšie riešenie problému prepravných kapacít. Slovenská armáda by podľa neho mala na riešení spolupracovať s partnermi v NATO a EÚ a zvážiť spoločný nákup lietadiel.
Minister obrany František Kašický v relácii vylúčil priamy nákup lietadiel. Do úvahy podľa neho prichádzajú viaceré možnosti ako leasing, splátkové kalendáre alebo spoločné obstarávanie, ktoré sú únosné pre štátny rozpočet. Dodal, že formou ofsetových programov sa vláda pokúsi do projektu zapojiť aj domáce podniky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 23:00