StoryEditor

Rusko chce modernizovať reaktory v SR

04.05.2007, 13:42
Autor:
SITASITA
Rusko chce na Slovensko nielen dodávať jadrové palivo, ale podieľať sa aj na modernizácii jadrových reaktorov. Premiérovi Robertovi Ficovi to v piatok v Moskve povedal ruský prezident Vladimir Putin.

S úrovňou a tempom rozvoja vzťahov Moskvy a Bratislavy v politike a ekonomike je spokojný. Fico pred Putinom zopakoval priaznivý postoj vlády k jadrovej energetike. Verí, že sa podarí Slovenskému plynárenskému priemyslu podpísať dobrú zmluvu o dodávkach plynu z Ruska po roku 2009, keďže súčasná sa v roku 2008 končí. O dodávkach ropy máme s Ruskom zmluvu do roku 2014. Fico podotkol, že v oboch komoditách sme na 98 % odkázaní na dodávky z Ruska. Premiér spomenul aj problém Transpetrolu. "Uvítali by sme, keby sme dokázali v rozumnom čase vyriešiť problém Transpetrolu," povedal Putinovi. Ruského prezidenta zároveň ubezpečil, že napriek nedávnym problémom s dodávkami plynu pre spor Ruska a Bieloruska považuje Ruskú federáciu za spoľahlivého a seriózneho partnera v tejto oblasti.
Slovenský premiér na úvod stretnutia s ruským prezidentom uviedol, že by chcel hovoriť nielen o ekonomike, ale aj o zahranično-politických otázkach. "Dúfam, že sa dotkneme aj niektorých medzinárodných tém. Zaujíma nás názor Ruska ako strategického partnera Európskej únie." Ocenil aj prijatie v Putinovej rezidencii v Novo Ogarevo v lesoch za Moskvou. "Máme pocit, že sme vo veľmi príjemnom priateľskom prostredí," povedal Fico.
Robert Fico pred cestou do Moskvy avizoval, že Putina ubezpečí, že by nikdy nesúhlasil s budovaním amerických protiraketových systémov na Slovensku. Rusko proti radaru v Česku a základni v Poľsku ostro protestovalo a pohrozilo odstúpením od Zmluvy o konvenčných ozbrojených silách v Európe. Slovenská republika v piatok na rokovaní NATO vyjadrila spolu s ostatnými členmi Aliancie nad týmito slovami znepokojenie. V otázke cien plynu je premiér Fico optimistický. Vo februári vyhlásil, že ak aj Rusi mierne zvýšia ceny, bude sa to dať zvládnuť bez toho, aby boli ohrozené kritériá na prijatie eura. V piatok Putinovi pripomenul, že cena plynu má na ekonomickú situáciu na Slovensku veľký dopad.

01 - Modified: 2003-05-16 15:51:59 - Feat.: 0 - Title: Pas radšej nezahadzuj
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. apríl 2024 09:09