StoryEditor

Málo pedagógov? Učia aj ľudia s maturitou

15.07.2005, 00:00
Problémy škôl s nedostatkom kvalitných učiteľov informatiky a cudzích jazykov budú pokračovať aj v nadchádzajúcom školskom roku. Ministerstvo školstva chce tento problém riešiť zachovaním "úľav" -- kvalifikovaní učitelia týchto predmetov nebudú potrebovať vysokoškolské vzdelanie v príslušnom odbore.

Problémy škôl s nedostatkom kvalitných učiteľov informatiky a cudzích jazykov budú pokračovať aj v nadchádzajúcom školskom roku. Ministerstvo školstva chce tento problém riešiť zachovaním "úľav" - kvalifikovaní učitelia týchto predmetov nebudú potrebovať vysokoškolské vzdelanie v príslušnom odbore. Gabriela Vaneková zo Štátnej školskej inšpekcie upozorňuje: táto možnosť platí od roku 1990 a fakticky ide o jej predĺženie. Už dnes totiž môžu cudzie jazyky a informatiku vyučovať napríklad učitelia dejepisu či hudobnej výchovy, ktorí absolvujú všeobecnú štátnu jazykovú skúšku v jazykových školách, resp. dvojročné špecializačné kvalifikačné štúdium. Problém nedostatku kvalifikovaných učiteľov sa podľa viacerých odborníkov nerieši. "Výučba sa doslova pláta, niekde je len formálna," zdôraznil šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Ján Gašperan. Z praxe sú známe prípady, že na základných školách v malých obciach učia cudzie jazyky absolventi stredných škôl.

Nesystémové riešenie
Riešenie navrhované ministerstvom považujú mnohí odborníci za nesystémové. "Podarí sa iba udržať súčasný stav," zdôraznila riaditeľka Štátneho pedagogického ústavu Anna Butašová. Prednosta Krajského školského úradu v Bratislave Ľubomír Pajtinka upozorňuje, že problém s kvalitnými učiteľmi angličtiny, nemčiny, či informatiky zostane. Najvypuklejšie sa prejavuje najmä v Bratislavskom kraji, kde školstvo s ponukou 14- tisícového platu ťažko konkuruje 20 až 30- tisícovým mzdám v prekladateľských firmách, či IT sektore. Skeptický zostáv tiež Gašperan - návrh smeruje k tomu, aby sa nenarušila výučba. Samotnú kvalitu vzdelávania to nezvýši. Riaditeľ bratislavského Metodicko-pedagogického centra na Tomášikovej Milan Zeman oponuje - vo všeobecnosti sa vyučuje kvalifikovane. Nízka odbornosť výučby sa pritom negatívne podpisuje na vzdelanostnej úrovni žiakov. Potvrdzujú to aj výsledky tohtoročnej maturity - najväčšie problémy mali študenti s cudzími jazykmi. Butašová pripomína, že slabá kvalifikovanosť učiteľov patrí k rozhodujúcim faktorom zlých výsledkov študentov.

Vyššie platy
Prilákať absolventov učiteľských smerov do škôl chce minister školstva zvýšením platov v rozpätí od 800 do 2700 korún od júla tohto roka. Zriaďovatelia škôl - mestá, obce a vyššie územné celky ale upozorňujú na nedostatok peňazí. "Na základné platy peniaze sú, chýba na osobné príplatky a mimoriadne odmeny," pripomína podpredseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Turčány. Malé a chudobné obce pritom budú mať problém aj s vyplatením základných platov. Peniaze chýbajú aj zriaďovateľom špeciálnych a bilingválnych škôl - krajským školským úradom. "Potrebujeme asi 19 miliónov Sk," potvrdil Pajtinka. Niektorí učitelia pritom môžu podľa zistení HN na zvýšenie miezd doplatiť - tarifa síce vzrastie napríklad o 800 Sk, prídu však o nezákonné, phýblivé zložky za tisíc Sk. Ak učitelia nedostanú osobné príplatky a odmeny minimálne na úrovni minulého roku, sú školskí odborári pripravení na protesty a vyhlásenie štrajku.

Priemerná mesačná mzda za prvý štvrťrok 2005
Podnikateľská sféra
- tlmočník, prekladateľ - 28 494 Sk
- ekonóm - vedúci zamestnanci, špecialisti, experti - 28 147 Sk
- psychológ - 25 311 Sk
- elektrotechnik - 25 537 Sk
- elektrotechnici a technici v rádiokomunikáciách a telekomunikácicáh - 27 780 Sk
- sekretárka - 19 713 Sk
- operátori a obsloha výpočtovej techniky - 25 645 Sk

Nepodniakteľská sféra
- učiteľ v materskej škole - 13 285 Sk
- učiteľ v základnej škole - 15 010 Sk
- učiteľ odborných predmetov - 15 173 Sk
- vedecko-pedagogickí zamestnanci - 22 171 Sk
Zdroj: Trexima

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 08:56