StoryEditor

Klub 500 žiada vládu, aby novelizovala zákon o zdravotnom poistení

10.08.2005, 18:39
Autor:
TASRTASR

Klub 500 združujúci slovenských vlastníkov podnikov nad 500 zamestnancov žiada vládu o urýchlenú novelizáciu zákona o zdravotnom poistení, ktorý má nadobudnúť účinnosť 1. septembra.
Povinnosť platiť zdravotné odvody aj z odmien za výkon funkcií v orgánoch spoločností považujú podnikatelia za ďalšie dodatočné zdanenie podnikania. Je to v rozpore s deklarovanými cieľmi vládnych reforiem. Zákon o zdravotnom poistení ide proti záujmom podnikateľskej obce, píše sa v stanovisku, ktoré dnes TASR poskytol výkonný riaditeľ Klubu 500 Tibor Gregor.
"Ministerstvo zdravotníctva zaviedlo povinnosť platiť zdravotné odvody aj z odmien za výkon funkcie členov štatutárnych, správnych a dozorných orgánov, členov kontrolných komisií a iných samosprávnych orgánov právnických osôb. Tieto odmeny štát zaťažil štyrmi percentami odvodov zo strany členov orgánov a desiatimi percentami od právnických osôb. Pritom práve tieto osoby nie sú zamestnancami v zmysle Zákonníka práce, ale výkon ich činnosti spočíva na základe Zmlúv o výkone funkcie uzatvorenej v zmysle Obchodného zákonníka," vysvetlil v stanovisku Gregor.
Gregor konštatuje, že popri výkone funkcie uvedené osoby majú aj riadny zamestnanecký pomer, z ktorého si platia odvody na zdravotné poistenie. Preto túto novelu klub považuje len za naháňanie prostriedkov do verejného zdravotného systému a to práve na úkor osôb, ktoré zdravotný systém najmenej zaťažujú. Podľa jeho názoru MZ SR by sa malo venovať hľadaniu rezerv v zdravotnom systéme a verejnosti a zamestnávateľskej sfére by malo predstaviť konkrétne kroky vedúce k zníženiu zdravotných odvodov.
Klub 500 dlhodobo upozorňuje na to, že pre zníženie nezamestnanosti a zvýšenie rastu ekonomiky je potrebné znižovať odvodové zaťaženie. V tejto súvislosti sa odvolal aj na odporúčania Svetovej banky, ktorá tvrdí, že jednou z príčin pretrvávajúcej nezamestnanosti je vysoké daňové a odvodové zaťaženie. Podľa Klubu 500 je teraz správny čas na zníženie odvodov, pretože nasledujúce roky už bude Slovensko obmedzované plnením maastrichtských kritérií pred zavedením eura, zdôrazňuje Gregor.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 18:56