StoryEditor

Tender rozdelil všetky záchranky

03.04.2006, 00:00

Transformácia záchrannej služby na Slovensku je ukončená. Všetkých 259 záchranných staníc, ktoré naplánoval rezort zdravotníctva, už má svojich prevádzkovateľov. Podľa informácií HN ministerstvo zdravotníctva v druhom kole výberového konania udelilo povolenia na prevádzku posledných 141 staníc. Minister zdravotníctva Rudolf Zajac už dokonca tretinu licencií aj podpísal.
Týka sa to napríklad záchraniek vo Veľkom Krtíši, či v Nových Zámkoch. "Tým, že išlo už o druhé kolo, bolo to o niečo jednoduchšie. Mechanizmus vyhodnocovania aj podmienok bol jasne stanovený, aj kvalita predkladaných žiadostí a projektov bola lepšia," uviedol pre HN vrchný riaditeľ zdravotnej starostlivosti rezortu zdravotníctva Mario Mikloši. Druhé kolo tendra malo prísnejšie podmienky -- uchádzač napríklad musel zdokladovať, že vlastní aspoň jednu sanitku a má uzatvorené pracovné zmluvy so zamestnancami. Ministerská komisia by mala oficiálne výsledky konania vyhlásiť koncom tohto týždňa.
Podľa Miklošiho komisia prihliadala aj na to, či uchádzač uspel už v prvom kole, alebo, naopak, či bol vtedy neúspešný, ale svoj projekt zlepšil. Komisia posudzovala 493 žiadostí na 141 sídel ambulancií záchrannej služby. V hre bolo 66 uchádzačov. Len finančná skupina Penta Investments sa uchádzala o 70 záchraniek. Z nich tri štvrtiny pritom mala za 300 miliónov korún vybudovať úplne od základov. "Toľko staníc však nezískali. Nikto nezískal toľko, o koľko žiadal," vyhlásil Mikloši. Podľa neho mali stopercentnú úspešnosť len tí uchádzači, ktorí žiadali o jednu stanicu. "Takých poskytovateľov je však možné spočítať na prstoch jednej ruky," dodal. Príkladom je poliklinika v Senci. Táto bola v prvom kole neúspešná, v druhom získala jednu stanicu. "Do druhého kola sa prihlásilo o niečo menej záujemcov," uviedol Mikloši. Niektoré subjekty z prvého kola tendra sa už do druhého nehlásili -- napríklad nemocnica Partizánske, ktorá predtým získala jednu záchranku. "Máme indície, že sa nenaplnilo, čo minister sľuboval -- že tí, čo neboli úspešní v prvom kole, v druhom dostanú šancu," povedala kritička tendra, poslankyňa Zuzana Martináková (Slobodné fórum). Podľa nej totiž mnohí uchádzači už rezignovali. Jej slová potvrdzuje aj primátor Štúrova Ján Oravec. "Po skúsenostiach z prvého kola sa naši záchranári v druhom o stanicu už neuchádzali." Mikloši s poslankyňou nesúhlasí -- napríklad nemocnica v Krupine na rozdiel od prvého kola v druhom záchranku dostala.
Pripomeňme, že Martináková po prvom kole tendra podala trestné oznámenie pre údajnú netransparentnosť súťaže. Polícia navyše pred pár dňami potvrdila, že v tejto kauze začala trestné stíhanie vo veci. Mikloši však netransparentnosť nepripúšťa. "Ak by sme to robili na mieru pre veľké finančné skupiny, obsadili by väčšinu z 259 staníc. Nikto však neobsadil viac ako 50 percent trhu, nikto nemá v záchrankách majoritu."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 21:20