StoryEditor

Krajský šéf HZDS tajne nahral rozhovor s kandidátom Smeru na post predsedu BBSK

18.11.2005, 12:32
Autor:
TASRTASR

Zvukový záznam zo stretnutia s poslancom NR SR Milanom Murgašom (Smer-SD), ktorý kandiduje na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), si bez jeho vedomia urobil predseda banskobystrického Krajského predstavenstva ĽS-HZDS Slavomír Kupčok.
" To, že ju Kupčok urobil tajne, bez môjho vedomia, len potvrdzuje, akými metódami pracuje. Slušní ľudia takéto spôsoby nepoužívajú. Novinárom ju môže dať, ale účelovo zostrihanú," uviedol pre TASR Murgaš.
Stretnutie sa uskutočnilo koncom minulého týždňa na Univerzite Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici, ktorej je Murgaš rektorom. "Pozval ma naň Milan Murgaš s tým, že budeme rokovať o povolebnej koalícii medzi Smerom-SD a ĽS-HZDS. Keďže mu nedôverujem, urobil so si z rokovania tajne zvukový záznam. Takýto postup za neetický nepovažujem," povedal Kupčok.
Podľa Kupčoka mu Murgaš navrhol vytvoriť povolebnú koalíciu v Zastupiteľstve BBSK, ktorú by tvorili Smer-SD, ĽS-HZDS a niektorá tretia politická strana. Kupčok s tým nesúhlasil, pretože krajská organizácia ĽS-HZDS má jasne formulovanú koaličnú dohodu a svojich partnerov - KSS, P SNS A Z SNS - nemieni v žiadnom prípade podviesť. Na rozdiel od Murgaša, ktorý mal uviesť, že nikto z kandidátov za HZD a SNS, koaličných partnerov Smeru pre voľby do zastupiteľstva vyššieho územného celku, sa doň nedostane, tvrdil Kupčok.
Krajský šéf Kupčok dodal, že vyzval Murgaša, aby sa ospravedlnil za svoje výroky, podľa ktorých Zastupiteľstvo BBSK, v ktorom majú väčšinu poslanci za ĽS-HZDS a SMK, zdefraudovalo tri miliardy korún z majetku BBSK. Navrhol rektorovi, že ak tak urobí, nepodá na neho ako predseda poslaneckého klubu ĽS-HZDS v Zastupiteľstve BBSK trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania, čo však Murgaš odmietol. Ten mal len povedať, že počas predvolebnej kampane už na ĽS-HZDS kydať nebude a po voľbách sa nebude vracať ani k problematike transformácie štyroch nemocníc, ktoré sú v pôsobnosti BBSK. Tá sa mala totiž podľa Murgaša uskutočniť netransparentne.
" Kupčokovu ponuku som odmietol, pretože som presvedčený o tom, že tieto zdravotnícke zariadenia boli transformované veľmi netransparentným spôsobom, nevýhodným pre BBSK i ľudí, ktorí v ňom žijú. Tejto problematike sa preto budem venovať aj naďalej," konštatoval Murgaš.
Kupčok reagoval tak, že v stredu 16. novembra podal na Okresnú prokuratúru v Banskej Bystrici trestné oznámenie na rektora Murgaša pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohovárania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 12:25