StoryEditor

Ústavná starostlivosť je horšia pre deti a drahšia pre štát

30.11.2005, 14:47
Autor:
TASRTASR

Ústavná starostlivosť o deti v porovnaní so starostlivosťou v rodine je nielen horšia pre ich psychický vývoj, ale aj drahšia pre štát.
V prípade osamelej matky s piatimi deťmi sú náklady z verejných zdrojov okolo 160 tisíc korún ročne. Ak sa však dostanú do detských domovov, je to viac ako milión korún. Napriek tomu detí v domovoch podľa Jozefa Mikloška zo spoločnosti Úsmev ako dar pribúda, k celkovému počtu okolo šesťtisíc asi 250 ročne. To spôsobuje nárast nákladov asi o 50 miliónov.
Príčinou stúpajúceho počtu sú čoraz častejšie ekonomické ťažkosti rodín, napríklad nemajú na zaplatenie nájmu. Riešiť tento problém podľa Mikloška možno len posilnením práce s rodinami v teréne. "To je hlavnou úlohou Slovenska. Dávať im peniaze nič nevyrieši, je však potrebné učiť ich hospodáriť, pomôcť nájsť im zamestnanie a podobne," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii Mikloško. To si vyžaduje viac sociálnych pracovníkov a taktiež výraznejšiu spoluprácu a podporu mimovládnych organizácií. Zahraničné skúsenosti ukazujú, že je podstatne výhodnejšie investovať do kvalifikovaných terénnych pracovníkov než následne financovať pobyt detí v domovoch.
Ďalšou výhodou je napríklad eliminácie domáceho násilia či týranie v rodinách. Ekonomické problémy vedú podľa Mikloška aj k nervozite a následne k vážnym problémom, akým je týranie. Situáciu komplikuje ekonomická závislosť žien, ktoré často nedokážu bez muža -tyrana uživiť svoje deti. "Najprv treba zistiť, či je to týranie riešiteľné alebo neriešiteľné. Či muž pije, lebo je zúfalý z toho, že nevie uživiť rodinu, alebo si jeho správanie vyžaduje odbornú liečbu, v najhorších prípadoch väzenie," myslí si Mikloško. Pre rodiny s ekonomickými problémami je podľa neho nevyhnutné vytvárať špeciálne programy pomoci.
Doterajšie skúsenosti podľa Mikloška ukázali, že napriek ťažkostiam v rodinách je pre dieťa lepšie, ak v nej zotrvá. Za dobré riešenie preto nepovažuje ani medializovaný zámer internátnych škôl pre deti z rómskych osád. "V týchto prípadoch nás to zvádza k rýchlym riešeniam, ktoré by prinášali rýchle výsledky. Skúsenosti vo svete, napríklad v prípade amerických Indiánov, však ukazujú, že žiadny projekt bez rodiny nefungoval," dodal Mikloško. Narušia sa rodinné väzby a dieťa stráca svoju identitu. Preto aj prípadné vzdelávanie v internátoch musí byť v úzkej spolupráci s rodinami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 01:30