StoryEditor

Brusel vidí problém s eurom

12.06.2007, 00:00
Slovensko môže mať problémy s prijatím eura kvôli silnejúcej korune - jej rýchle zhodnocovanie totiž naráža na podmienku Bruselu menovej stability.
V článku je graf

Posilňovaním koruny sa okrem toho umelo znižuje inflácia, tvrdia zdroje blízke Európskej komisii, ktorá definitívne rozhodne o tom, či sme alebo nie sme pripravení na prijatie eura v plánovanom termíne 1. januára 2009. Euroúradníci v najbližších mesiacoch očakávajú "veľkú diskusiu". Práve inflácia je pritom pre Národnú banku Slovenska najkomplikovanejším kritériom na vstup do eurozóny.

Pod bruselskou lupou
Každá krajina, ktorá sa snaží o euro, musí minimálne dva roky zostať v "čakárni" - systéme výmenných kurzov ERM II, keď sa kurz miestnej meny oproti euru nemôže pohnúť o plus-mínus 15 percent od stanovenej centrálnej parity. Tá slovenská, 38,45 koruny za euro z novembra 2005, sa už musela kvôli silnejúcej korune v marci znížiť na kurz 35,44.
Šéf Európskej centrálnej banky Jean-Claude Trichet nepotvrdil, no ani nevylúčil možnosť, že by sa centrálna parita na Slovensku menila druhý raz. "Predchádzajúca zmena centrálnej parity bola schválená. Predpokladám, že systém ERM bude fungovať, tak ako má. Uvidíme, ako sa bude situácia vyvíjať," povedal.
Výrazné (dlhodobé) zhodnocovanie je síce výhodné pre dovozcov či Slovákov dovolenkujúcich v zahraničí, neteší však exportérov ani niektorých pozorovateľov našich príprav na eurozónu.
"Aby bol členský štát pripravený na zavedenie eura, výmenný kurz miestnej meny musí byť stabilný. To znamená, hlavne, že by krajina nemala devalvovať svoju menu," povedala v oficiálnom stanovisku Amelia Torres, hovorkyňa eurokomisára pre menovú politiku Joaquina Almuniu.

Posilňovanie koruny skrýva aj ďalšie riziká - keďže euro je z nášho pohľadu čoraz lacnejšie, rast cien spôsobených zdražovaním tovarov zo zahraničia sa zmierňuje. Inflácia teda môže "vyskočiť", keď sa zhodnocovanie koruny oproti euru zastaví.
Podľa predpokladov komisie bude tento rok inflácia na Slovensku 1,7 percenta, čo je o dve desatiny menej ako predpoklad pre eurozónu. V roku 2008 inflácia v eurozóne zostane na rovnakej úrovni, slovenská by však mala vzrásť na 2,4 percenta.
Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sárazovej má zhodnocovanie koruny na znižovanie inflácie de facto rovnaký efekt ako zvyšovanie úrokových sadzieb. "Naopak, v prípade stagnácie, respektíve oslabovania koruny, môže prísť k zvyšovaniu miery inflácie, a teda aj k ohrozeniu splnenia jedného z maastrichtských kritérií. V prípade, že by sa slovenská koruna začala výraznejšie oslabovať a z tohto dôvodu by vzniklo riziko rastu miery inflácie, existujú nástroje, ktorými sa dá tento vývoj utlmiť, ako napríklad intervencie centrálnej banky alebo zvýšenie úrokových sadzieb," vysvetlila Sárazová.

Rozhodne komisia
Na prijatie eura musíme dodržať Maastrichtskou zmluvou stanovené kritériá, ako je spomínaná menová stabilita, menej ako trojpercentný schodok verejných financií a nižší ako trojpercentný ročný rast inflácie. Plnenie týchto kritérií posúdi Európska centrálna banka, konečné slovo má potom Európska komisia.
"Jedna vec sú oficiálne kritériá, iná je konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky," povedal Hans Martens z bruselskej think-tankovej organizácie European Policy centre s tým, že komisia sa pri posudzovaní pripravenosti Slovenska na euro bude pozerať aj na udržateľnosť nášho rastu.

01 - Modified: 2003-05-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 03:42