StoryEditor

Školstvo: osobné príplatky sú ohrozené

08.07.2005, 00:00
Osobné príplatky a mimoriadne odmeny pre učiteľov sú ohrozené. Zriaďovateľom škôl totiž chýbajú peniaze na vyplatenie nenárokovateľnej, pohyblivej zložky platov. "Základnú, tarifnú, zložku dostanú učitelia vyplatenú," konštatoval predseda ZMOS Michal Sýkora.

Osobné príplatky a mimoriadne odmeny pre učiteľov sú ohrozené. Zriaďovateľom škôl stále chýbajú peniaze. Samosprávy preto odporúčajú riaditeľom, aby zvážili vyplácanie pohyblivých zložiek. "Základnú, tarifnú zložku dostanú učitelia vyplatenú," konštatoval predseda ZMOS Michal Sýkora. Malé a chudobné obce však môžu mať najmä pri učiteľoch škôlok a základných umeleckých škôl problémy aj s vyplatením základných platov. Potrebu dodatočných financií odhaduje ZMOS približne na sto miliónov korún.
Hrozí štrajk
Podľa zistení HN nie je vylúčené, že niektorí učitelia na nový systém odmeňovania doplatia - na jednej strane sa im zvýši základná mzda napríklad o 800 korún, na druhej strane prídu o tisíckorunový osobný príplatok. Pripúšťa to aj podpredseda ZMOS Jozef Turčány: V ojedinelých prípadoch môže k podobným situáciám dôjsť. S takýmto riešením však nesúhlasia školskí odborári. "Do jedného vrecka dávame, z druhého berieme," zhodnotil šéf Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Ján Gašperan. Ak učitelia nedostanú okrem základných taríf a nárokových zložiek aj osobné príplatky a odmeny minimálne na úrovni minulého roku, sú pripravení na protesty a vyhlásenie štrajku.
Peňazí je dosť
Podľa ministerstva školstva sú financie aj na pohyblivé zložky. Hovorkyňa rezortu Monika Murová argumentuje tým, že do regionálneho školstva išlo o 2,5 miliardy Sk viac ako v minulom roku. "Vyše päť percent zamestnancov zo školstva pritom odišlo." Pripúšťa, že v prípade malých škôl, resp. škôl s väčším počtom mladých pedagógov, môžu peniaze chýbať. Ako dodala - ani tam nie je zvýšenie platov ohrozené, keďže v systéme je dosť peňazí.
Otázku financií na zákonné zvýšenie platov v rozpätí od 800 do 2 700 korún sa podľa Sýkoru podarí uzavrieť na jeseň, keď sa budú upravovať rozpočty škôl podľa aktuálneho počtu žiakov v nastávajúcom školskom roku. Dodajme, že ministerstvo školstva zatiaľ akceptovalo požiadavku zriaďovateľov škôl vo výške približne 220 miliónov Sk. Z toho 130 miliónov by mali dostať mestá a obce, ktoré majú na starosti základné školy, škôlky či základné umelecké školy. Ostatných 90 miliónov by mali získať vyššie územné celky, ktoré sú zriaďovateľmi stredných škôl. Pôvodne sa počítalo s tým, že by na zvýšenie platov malo stačiť necelých 667 miliónov korún.
Letná "dovolenka"
Obavy z nedostatku financií sa podpisujú aj pod pracovné úväzky pedagógov. "Niektorí učitelia majú uzavreté dohody na obdobie školského roka. V prípade potreby ich opäť zamestnajú až po letných prázdninách," vysvetlil Gašperan. Túto prax potvrdzuje aj správca Pôžičkového fondu pre začínajúcich pedagógov Ľubomír Zburín - mladých učiteľov v prevažnej miere zamestnajú na určitý čas, prípadne len na zastupovanie. Pripomeňme, že v minulom roku nevyplácali mnohé školy osobné príplatky a urobili tak až na konci roka. Lákadlo pre mladých
Zvýšenie učiteľských platov schválili poslanci v marci. Podľa zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme pozostáva plat učiteľa z dvoch zložiek - zo zvýšenej základnej platovej tarify a odpracovanej praxe. Pedagogickí zamestnanci s praxou od jedného do 16 rokov budú každý rok dostávať jedno percento z platu navyše. Ich kolegom s praxou od 17 do 32 rokov sa bude základný plat za každý rok praxe zvyšovať o pol percenta. Tým, čo odpracujú 33 rokov a viac, sa základná platová tarifa nebude zvyšovať. Nový systém odmeňovania by mal podľa predstáv rezortu školstva prilákať najmä mladých učiteľov.

Ako sa zvýšia mzda v praxi:
Tarifný plat učiteľa bez praxe v 10. platovej triede je teraz 10 920 Sk. Od júla je 13 110 Sk.
Tarifný plat učiteľa so 6-ročnou praxou v 11. platovej triede je teraz 12 310 Sk. Od júla je 14 820 Sk.

Priemerné mzdy v školstve
Regionálne školstvo
- rozpočtové organizácie (ZŠ, SŠ) 12 090 Sk (2003) 12 976 Sk (2004)
- príspevkové organizácie (SOU) 12 394 Sk (2003) 13 493 Sk (2004)
- cirkevné školy 11 855 Sk (2003) 12 821 Sk (2004)
- súkromné školy nevykazovali (2003) 13 780 Sk (2004)
Zdroj: OZ PŠaV

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 23:18