StoryEditor

Bugár nevie o tom, že by ministri za SMK nepodporili zmluvy o výhrade svedomia

04.02.2006, 17:03
Autor:
TASRTASR

Ministri za SMK zrejme zahlasujú za zmluvy o výhrade vo svedomí v prípade ich predloženia vláde.
"Zatiaľ nemám informácie, že by niektorý z ministrov nechcel za to hlasovať," povedal pre TASR predseda SMK Béla Bugár. Reagoval tak na dnešné vyhlásenie KDH, že ak nedôjde k predloženiu a schváleniu zmlúv na najbližšom rokovaní vlády, kresťanskí demokrati odídu z vládnej koalície.
Rozhodnutie a "vôbec lopta" je momentálne podľa Bugára na strane SDKÚ. "Najprv sa musí rozhodnúť SDKÚ a premiér Mikuláš Dzurinda. Minister zahraničných vecí Eduard Kukan je z SDKÚ a on by mal predložiť tento materiál na vládu," uviedol Bugár. Keď sa zmluvy dostanú na vládu, jednotlivé strany alebo ich ministri sa k tomu materiálu musia postaviť, dodal. Selektívne plnenie programového vyhlásenia vlády vždy podľa neho vyvoláva napätie. Pripomenul, že aj SMK v minulosti ešte v prvej Dzurindovej vláde s tým mala problém. "Aj teraz by sme mohli citovať niektoré veci, ktoré práve zo strany Kukana neboli splnené," dodal Bugár. SMK si podľa neho uvedomuje, že je už iba necelých osem mesiacov do volieb.
Bugár nechcel dopredu hovoriť, ako si SMK predstavuje dovládnutie, ak nedôjde k schváleniu zmlúv. "Keby vystúpilo KDH, no dobre, ale potom premiér, predseda SDKÚ musí povedať, ako si to predstavuje on. My, samozrejme, po tom, keď tento akt bude naplnený, budeme reagovať, tam momentálne ešte nie sme," uviedol šéf maďarskej koalície. Zdôraznil, že ak prijme rozhodnutie SDKÚ a potom aj vláda to prerokuje, stále je ešte možnosť sadnúť si spolu na Koaličnej rade a povedať si, čo ďalej.
SMK podľa neho neplánuje tlačiť na Dzurindu, aby si uvedomil vážnosť situácie a SDKÚ dokumenty kabinetu posunula. "Ja si myslím, že premiér si je uvedomuje vážnosť situácie," konštatoval Bugár.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 09:54