StoryEditor

Spoločným kandidátom SDKÚ a KDH na predsedu PSK je nominant KDH

18.08.2005, 18:30
Autor:
TASRTASR

Nominanta KDH Dušana Hrušku vo voľbách na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) podporí aj SDKÚ. O tomto spoločnom volebnom postupe po niekoľkomesačných rokovaniach informovali na dnešnej tlačovej konferencii v Prešove krajskí predstavitelia oboch politických subjektov.
Stredopravá koalícia pre voľby orgánov samosprávy vyššieho územného celku v Prešove nie je ešte na papieri. Ako však zdôraznil Jozef Polačko (SDKÚ), ktorý sa vzdal kandidatúry v prospech Hrušku, to, čo nie je ešte dohodnuté, nie je až také vážne, aby ohrozilo spoločný postup. Dohoda je otvorená a prístupná pre iné programovo blízke strany. Najskôr by k nej mala pristúpiť Demokratická strana. Polačko naznačil, ale nekonkretizoval, že sa rokuje aj s ďalšími subjektmi.
Súčasťou doteraz uzavretých dohôd je aj rozdelenie miest v krajskom parlamente. V doterajšom 60-člennom pripadne 35 SDKÚ a 25 KDH.
"Netrieštime sa, naopak spájame sa," povedal Hruška. Dodal, že môžu z toho profitovať nielen obe strany, ale i občania Prešovského kraja. Pripustil, že dohoda sa mohla uzavrieť aj skôr. Horšie by bolo, ak by k nej vôbec nedospeli.
Podľa Polačka najzložitejšie na rokovaniach bolo zhodnúť sa na spoločnom kandidátovi.
Mestské štruktúry oboch strán sa dohodli na vytvorení koalície pre komunálne voľby v krajskom sídle v roku 2006. Kandidáta na primátora postaví SDKÚ. Naopak v 31-člennom mestskom parlamente bude môcť nominovať 20 svojich ľudí KDH a zvyšok SDKÚ. O konkrétnych menách ešte reč nebola.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 16:10