StoryEditor

Amnesty International pripomína 5. výročie otovrenia väznice v Guantanáme

11.01.2007, 13:57
Autor:
TASRTASR

Amnesty International (AI) organizuje dnes od 13. hodiny pred veľvyslanectvom USA v Bratislave na Hviezdoslavovom námestí protestnú akciu Zatvorte Guantanámo.
"Pre zadržiavané osoby prakticky neexistuje v súčasnosti reálna možnosť sa z tohto väzenia dostať. Mám na mysli možnosť, ktorá by rešpektovala medzinárodné právo. Majú právo na súdne preskúmanie zákonnosti väzby. Za päť rokov existencie väznice nebola zákonnosť väzby preverená súdom ani u jednej osoby. Druhým právom je právo na spravodlivý súdny proces. Vojenské komisie vytvorené na súdenie zadržiavaných osôb však vo viacerých bodoch toto právo porušujú," uviedla na dnešnej tlačovej besede pri príležitosti piateho výročia otvorenia väznice Jana Panáková z AI, ktorá sa téme Guantanáma dlhodobo venuje.
Panáková tiež dodala, že aplikáciou zákona USA o vojenských komisiách ide najmä o porušenie zásady rovnosti všetkých osôb pred súdom, keďže tieto budú súdiť len neamerických občanov.
Podľa informácií AI je v súčasnosti vo väznici v Guantanáme väznených viac ako 430 ľudí tridsiatich piatich národností. Spojené štáty doteraz prepustili z väznice 345 osôb, avšak bez akéhokoľvek obvinenia, vysvetlenia či kompenzácie. Mnohí z nich budú nálepkou "terorista" označovaní až do konca života. Prepusteným na slobodu alebo do väzení v domovských krajinách totiž často hrozí ďalšie mučenie.
"My sme 5. januára vyzvali ministra zahraničných vecí Jána Kubiša, aby zaujal oficiálne stanovisko. Európska únia už voči väznici Guantanámo oficiálne stanovisko zaujala, Slovensko však nikdy samostatnú pozíciu nezaujalo," uviedol výkonný riaditeľ AI na Slovensku Branislav Tichý.
Pri príležitosti výročia otvorenia väznice sa dnes po celom svete organizujú tlačové besedy, protestné pouličné akcie a iné aktivity, ktoré majú pripomenúť to, čo sa podľa predstaviteľov AI označuje za "hanbu vojny proti terorizmu" - väznicu v Guantanáme.
Dnes popoludní bude pred americkou ambasádou umiestnená klietka s ľuďmi v oranžových kombinézach, aké nosia aj väzni umiestnení na tejto americkej základni na Kube so zverejnením informácií o ľuďoch, ktorí sú, či boli väznení. Aktivisti budú rozdávať pohľadnice, ktoré sú určené prezidentovi Bushovi, perníky, ktoré symbolizujú väzňov a pokúsia sa jeden takýto perník doručiť aj veľvyslancovi USA na Slovensku Rodolphe Valleemu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:30