StoryEditor

Vláda mohla v zdravotníctve podľa Kollára urobiť viac

23.02.2007, 07:03
Autor:
SITASITA

Nová vláda mohla podľa predsedu Lekárskeho odborového zväzu Mariána Kollára spraviť v rezorte zdravotníctva viac. Ako uviedol Kollár v dnešnej relácii TV Joj De Facto, vláda napríklad nezastavila exodus zdravotníckych pracovníkov. Zároveň pripomenul, že odbory od nástupu vlády požadujú výrazné navýšenie platov pre zdravotníkov. Podľa Kollára však ministrom zdravotníctva avizované zvýšenie platov od júla o deväť percent už nebude mať byť pre koho. Odbory chcú zvýšenie platov dosiahnuť kolektívnym vyjednávaním do konca marca.
Podľa ministra zdravotníctva Ivana Valentoviča sa bez zdrojov platy navyšovať nedajú. Zároveň však dodal, že práve táto vlády financie v zdravotníctve navýšila. Znížila DPH, zvýšením minimálnej mzdy vláda zabezpečila vyšší výber poistného. Vláda tiež podľa neho zabezpečila zdroje pre poisťovne, ktoré navyšujú objemy výkonov. Na základe tohto si minister myslí, že existuje reálna možnosť zvyšovania platov zdravotníkov.
Poslanec NR SR za SDKÚ-DS Viliam Novotný povedal, že nerozumie politike odborov, keď od vlády Mikuláša Dzurindu získali prísľub na 20 percentné zvyšovanie platov, ale lekári aj tak hádzali plášte. Zároveň kritizoval vládu, že po zrušení poplatkov chýbajú v zdravotníctve dve mld. korún.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 14:44