StoryEditor

Číž: Smer nebude meniť to, čo funguje efektívne

05.02.2007, 10:15
Autor:
SITASITA

Vládna koalícia nebude meniť súčasnú podobu druhého dôchodkového piliera, ak analýzy ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny potvrdia, že je efektívny. "Ak tam nie sú zásadné riziká, my nemáme v žiadnom prípade ani chuť, ani dôvod niečo meniť," vyhlásil v diskusnej relácii televízie TA3 V politike podpredseda Smeru-SD Miroslav Číž. Zdôraznil, že všetky úpravy kapitalizačného piliera, ktoré presadzuje vláda, majú za cieľ zvýšiť bezpečnosť úspor sporiteľov.
Poslanec SDKÚ-DS Pavol Frešo nerozumie, prečo koalícia, keď nechce meniť podmienky sporenia v druhom pilieri v neprospech občanov, odmieta podporiť návrh ústavného zákona, ktorým chce opozícia zachovať súčasné parametre sporivého piliera.
Vláda si podľa ministerky práce, sociálnych vecí a rodiny Viery Tomanovej nemôže zviazať ruky prijatím ústavného zákona, ktorý by zablokoval úpravy dôchodkového systému. Skonštatovala, že prvý a druhý dôchodkový pilier sú navzájom prepojené natoľko, že zmeny v systéme si vyžadujú komplexnú úpravu. Vláda sa podľa Tomanovej chystá meniť vzorce na prepočítavanie dôchodkov v priebežnom pilieri. Chce tiež pomôcť tým občanom, ktorým sa sporenie v druhom pilieri z rôznych dôvodov neoplatí.
Slovensko má moderný dôchodkový systém, ktorý treba vylepšovať, nie nahradiť iným, myslí si podpredseda KDH Július Brocka. Prekáža mu, že vláda znepokojuje občanov, ktorí si na dôchodok sporia v druhom pilieri. Návrh ústavného zákona podľa neho nebráni vláde vstupovať do dôchodkového systému, má však zamedziť zhoršovaniu podmienok pre sporiteľov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:05