StoryEditor

Morava sa rozlieva nad Viedňou, Dunaj láme rekordy

05.04.2006, 00:00
Situácia v Čechách je kritická, hladiny riek však postupne klesajú

Tlak vody v rozvodnenej Morave v utorok pretrhol hrádzu v obci Stillfried v Dolnom Rakúsku. Ide už o druhý takýto prípad v tejto oblasti. Po evakuácii obce Dürnkrut v pondelok úrady urobili to isté aj v Stillfriede, Drösingu a Mannersdorfe. V noci z pondelka na utorok v oblasti nepretržite pracovalo asi 160 požiarnikov. Pretrhnutiu hrádzí na ďalších miestach má zabrániť 24-tisíc vriec z pieskom, ktoré požiarnici v spolupráci s armádou rozmiestnili na exponovaných miestach na vodnom toku. Pri obciach Hohenau a Algern sa medzitým hladina vody stabilizovala, podľa požiarnikov však ani tu nie je nebezpečenstvo zažehnané.
Kulminácia hladiny Labe v nemeckej spolkovej krajine Sasko prebehla v utorok bez vážnejších problémov. Labe v Drážďanoch dosiahlo úroveň 7,49 metra, čo bolo o 35 centimetrov menej ako predpovedali hydrológovia. Aj tak je súčasný stav jedným z najvyšších v histórii mesta, pretože hĺbka rieky býva za normálneho prietoku asi dva metre. Hrádze na Labe v Sasku sú zatiaľ v dobrom stave a situácia je zásadne lepšia ako pri katastrofálnych povodniach pred štyrmi rokmi. Vtedy sa hladina Labe v Drážďanoch zastavila na výške 9,4 metra.
Povodňová situácia v Čechách je naďalej kritická, hladiny riek však začínajú postupne klesať. V utorok napoludnie dosahovala hladina Labe v Ústí nad Labem 882 centimetrov, pričom tohtoročné maximum zaznamenali na úrovni 886 centimetrov, čo je o vyše 6,5 metra nad normálom. V okrese Ústí nad Labem sa do svojich domovov stále nemôže vrátiť asi 1 500 obyvateľov. Chemická továreň Spolana v Neratoviciach v prípade poklesu Labe obnoví do konca týždňa výrobu, ktorú prerušila minulý štvrtok. Ústredný krízový štáb varoval, že topiaci sa sneh predĺži povodne ešte o dva týždne. Najhoršia situácia je v povodí Moravy, v Jeseníkoch a Beskydách sa topí veľké množstvo snehu. Horný tok Moravy pomaly stúpa, hladina rieky sa južne od Olomouca stabilizovala. Hrozba pretrhnutia hrádzí však naďalej trvá.

Rekord v Maďarsku
Rekordne veľká voda na maďarskom úseku Dunaja spôsobuje zatiaľ najväčšie problémy v ohybe rieky medzi Ostrihomom a Budapešťou. Pred povodňou museli Nagymaros chrániť posilňovaním hrádze na ľavom brehu. Je to práve tam, kde mal stáť dolný stupeň vodného diela Gabčíkovo -- Nagymaros (SVD).
Dunaj v maďarskej metropole vystúpil v utorok už na 858 centimetrov pri Margitinom ostrove a prekonal tak doterajšiu najvyššiu úroveň spred štyroch rokov o desať centimetrov. Kulmináciu na úrovni 865 centimetrov očakávali v noci z utorka na stredu. Na Dunaji nad Budapešťou a na dolnom toku Ipľa naďalej platí stav ohrozenia. Situáciu zhoršuje aj stúpanie vody v Tisze a jej povodí. Rozvodnené rieky v Maďarsku ohrozujú územia, kde býva vyše 30-tisíc ľudí, dosiaľ však z nich museli evakuovať len vyše päťsto.
Ojedinelé hlasy stúpencov priehrady v Nagymarosi, že by sa s jej pomocou dal vysoký prietok vody v Dunaji bezpečne regulovať a kontrolovať, sa strácajú v záplave informácií o súčasnej povodni. Zrušenie druhého stupňa SVD pri Nagymarosi je stále nedotknuteľným symbolom spoločenských zmien v Maďarsku. Po premiérovi a volebnom lídrovi socialistov Ferencovi Gyurcsányovi toto miesto v utorok navštívil aj vodca opozičného FIDESZ-u Viktor Orbán. Povodne totiž ovplyvnili aj vrcholiacu kampaň pred prvým kolom parlamentných volieb.
Vláda v utorok prijala ďalšie opatrenia na uľahčenie ochranných prác pred veľkou vodou. Doteraz na ne uvoľnili spolu takmer päť miliárd forintov (vyše 700 miliónov korún) a kabinet plánuje dať ďalšie peniaze. Pred štyrmi rokmi veľká voda prišla až po voľbách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 22:04