StoryEditor

Poslanci rokujú o novelách zdravotníckych zákonov

29.06.2005, 12:42
Autor:
TASRTASR
Reformné zákony, ktoré NR SR schválila v októbri 2004, je podľa šéfa rezortu zdravotníctva Rudolfa Zajaca potrebné spresniť. Novela zákona o zdravotnom poistení by mala napríklad stanoviť jasné pravidlá pri ročnom zúčtovaní poistného a spresniť oznamovacie povinnosti poistenca aj platiteľa poistného.

okovaním o šiestich novelách reformných zdravotníckych zákonov dnes piaty deň pokračuje 44. schôdza Národnej rady SR. Zasadanie otvoril podpredseda parlamentu Béla Bugár.
Reformné zákony, ktoré NR SR schválila v októbri 2004, je podľa šéfa rezortu zdravotníctva Rudolfa Zajaca potrebné spresniť. Novela zákona o zdravotnom poistení by mala napríklad stanoviť jasné pravidlá pri ročnom zúčtovaní poistného a spresniť oznamovacie povinnosti poistenca aj platiteľa poistného. Novela o zdravotných poisťovniach zasa bližšie konkretizuje postup zdravotnej poisťovne pri vytváraní zoznamov poistencov, ktorí čakajú na poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti má umožniť zdravotným poisťovniam, aby udelili výnimku za úhrady za lieky, zdravotnícke pomôcky a za dietetické potraviny, ktoré nie sú uvedené v príslušných zoznamoch. Novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti chce osobitne definovať verejnú sieť poskytovateľov záchrannej zdravotnej služby. Cieľom novely zákona o lieku je zmeniť ustanovenie o predpisovaní a výdaji náhradného generického lieku. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti prináša novú definíciu týkajúcu sa kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, indikátorov kvality a ich vyhodnotenia. Poslancov čaká aj hlasovanie o novele zákona o Horskej službe, ktorou chce koalícia novelizovať zákon o pozemných komunikáciách. Opozícia, ktorá takýto spôsob novelizácie zákonov tvrdo kritizuje, sa v piatok pri hlasovaní neprezentovala a plénum opakovane nebolo uznášaniaschopné. Prostredníctvom pozmeňujúceho návrhu k zákonu o Horskej službe by sa mal rozšíriť okruh dôvodov na zadržanie vodičského preukazu.
Parlament sa na tejto schôdzi bude zaoberať aj návrhom na riešenie dofinancovania novostavby Slovenského národného divadla. Poslanci rozhodnú aj o osude zákona o čiastočnom odškodnení vkladateľov do nebankových subjektov. Hlasovať budú zákonodarcovia aj o novele vysokoškolského zákona, ktorý upravuje finančné sankcie pre zahraničné školy poskytujúce VŠ vzdelávanie v SR a ďalších zákonoch. Na programe zostalo ešte na prerokovanie 24 správ a návrhov. Poslanci by mali v tajnej voľbe v druhom kole voliť člena Rady pre vysielanie a retransmisiu a regulačnej rady Úradu pre reguláciu sieťových odvetví.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 06:34